Насловна Друштво ЦГО: Влада да докаже да ли штити осуђене љекаре или здравље грађана

ЦГО: Влада да докаже да ли штити осуђене љекаре или здравље грађана

0
ПОДИЈЕЛИ

Центар за грађанско образовање (ЦГО) сматра скандалозном првостепену пресуду за „случај бјелопољских беба“ из 2014. године, у којем је љекарским немаром њих пет инфицирано а једна од инфицираних беба је, на жалост, и умрла, саопштио је данас координатор програма ЦГО Петар Ђукановић.

„Осуђеним љекарима су, овом пресудом, изречене казне мање од законског минумума с могућношћу да се након издржавања ‘казне’ несметано врате на посао. То је страшна порука како са становишта правне сигурности и једнакости свих пред законом, даље виктимизације породица које су преживјеле страшну трауму, тако и неопходног враћања угледа љекарској професији која мора да се ослободи оних који ту професију унижавају изнутра, али и угрожавају животе грађана,“ нагласио је Ђукановић и додао:

„Оваква пресуда је неадекватна тежини утврђеног кривичног дјела и није у функцији превенције сличних случајева у будућности. Напротив, овако блага казнена политика за најтежа кривична дјела против здравља људи само ће допринијети даљем урушавању квалитета здравственог система и повјерења грађана које је већ на ниском нивоу. На другој страни, ни у овом случају нико из система који је дужан да води рачуна о томе ко, што и како ради, као и у каквим условима здравствена установа функционише и пружа услуге грађанима, није одговарао за утврђену изузетно лошу ситуацију у бјелопљској болници која је могла да доведе до тешких посљедица по здравље пацијената. Стога, ЦГО апелује на Тужилаштво да се жали на овакву пресуду у даљем поступку и тражи изрицање далеко строжије која ће бити сразмјернија учињеном тешком кривичном дјелу.“

За осуду изјава министра Храповића

„Годинама је црногорски здравствени систем на самом дну свих релевантних домаћих и међународних љествица којима се рангира квалитет здравствене заштите. Готово да не постоји сегмент функционисања система у којем нема проблема – од лоших услова у којима раде љекари, техничке неопремљености здравствених установа, униженог статуса љекара у смислу зарада и положаја у друштву, одлива кадра из љекарске струке, проблема корупције који се деценијама не рјешава, до система кадрирања који предност даје партијској књижици у односу на квалитет и стручност,“ напоменуо је Ђукановић и истакао:

„Тим је прије за осуду изјава министра Храповића који је спреман да стане у заштиту осуђених љекара за немар са трагичним посљедицама, наносећи тиме бол и увреду породицама чије су бебе биле жртве таквог љекарског односа, а у једном случају и са смртним исходом.

Смисаона реформа здравственог система почива првенствено на изградњи оквира који подстиче одговорност и професионалан рад љекара и медицинског особља као основе на којој се изграђују и унапређују сви остали аспекти ефикасности и функционалности система.“

Он је нагласио да је у „случају бјелопољских беба“ одговорност као носећи принцип система прекршен на свим нивоима те да су тиме обесмишљени сви даљи напори да се у први план ставе сигурност и права пацијената.

„Стога, ЦГО позива министра Храповића да покаже посебну сензибилност и одговорност кроз напоре да се овакви љекари више никад не нађу у позицији да одлучују о било чијем животу или да поднесе оставку ако су му било какви партијски (сопствени или коалициони) интереси испред здравља пацијената.“

Нажалост, овај случај није једини који је довео до фаталних посљедица љекарске грешке која није адекватно санкционисана, што само перпетуира циклус недоговорности у систему гдје би она требало да буде кључни елеменат функционисања. Треба подсјетити и на дивљења вриједну истрајност коју су показали бјелопољски очеви да би уопште овај случај стигао до суда, што је и у тој фази указивао да је нечији партијски интерес јачи од свега што су те породице прошле.

Однос према овом случају мјерило тога кога Влада ставља у фокус – партијске интересе или грађане и њихову дјецу и здравље

Ђукановић ипак истиче да поред свих недостатака здравстеног система, које не успијевају да покрију бројне козметичке и често бесмислене реформе, у здравственим установама ради велики број квалитетних и посвећених људи.

„Захваљујући невољности надлежних институција да обезбиједе дјелотворан систем одговорности, награђивања и промоције професионализма и постигнућа, многи који то заслужују никада не дођу у први план или позицију да управљају установама система како би допринијели да кроз квалитетан здравствени систем постанемо здравије друштво, не само у физичком већ и у етичком смислу,“ казао је он и нагласио:

„Однос према овом случају и осуђеним љекарима ће бити и мјерило тога кога ова Влада ставља у фокус – партијске интересе и партијске борце у бијелим мантилима или грађане, њихову дјецу и здравље.“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here