Насловна Друштво ЦГО поводом годишњице „Олује“: Владе региона да раде на успостављању правде за...

ЦГО поводом годишњице „Олује“: Владе региона да раде на успостављању правде за жртве

0
ПОДИЈЕЛИ

Поводом 22 године од операције “Олуја”, која је трајала од 4. до 7. августа 1995.године, Центар за грађанско образовање (ЦГО) апелује на владе региона да посвећеније раде на успостављању правде за жртве ове, али и сваке друге, оружане акције која је са собом однијела невине жртве и продуковала разарања.

„Забрињавајуће је удаљавање лидера западног Балкана од обавезе суочавања са прошлошћу, а то додатно отежава и укупан процес успостављања правде за жртве и културе сјећања.

Прије 22 године, нападом на Книн, у зору 4.августа, почео је дуго припремани егзодус Срба из Крајине, највеће етничко чишћење у Европи послије Другог светског рата,“ поручили су из ЦГО и додали:

„У акцији хрватске војске и полиције названој ‘Олуја’, уз прећутну сагласност међународне заједнице, за само неколико дана протјерано је више од 250.000 људи, углавном у Босну и Херцеговину, Србију и остале земље некадашње Југославије, а хиљаде кућа и осталих објеката је спаљено, док и дан данас, велики број избјеглих чека на повратак у подручја из којих су прогнани.

Они су нагласили да је од свих пресуда оптуженима за злочине у Хрватској, најконтроверзнија, несумњиво, ова за „Олују“.

„Генерали Готовина и Маркач су, најприје, једногласно проглашени кривима и осуђени су на 24, односно 18 година затвора, да би у жалбеном поступку обојица били ослобођени. У тим пресудама Расправно и Жалбено вијеће су – на основу истих чињеница и истог права – дошли до дијаметрално супротних закључака о кључним питањима о којима су се на суђењу спорили оптужба и обрана. Ти закључци, међутим, не доводе у питање утврђене чињенице о томе шта се, заправо, догодило током и након операције ‘Олуја’,“ нагласили из ЦГО.

ЦГО истиче да хрватски правосудни систем има законску и цивилизацијску обавезу да на озбиљан начин приступи преиспитивању овог случаја а што би резултирало правоснажним осуђујућим пресудама за најодговорније за страшна страдања која су погодила невино становништво током ове операције.

С обзиром да чињенице о протеклом рату нису утврђене у потпуности и на адекватан начин и да због тога постају плодно тло за манипулације, али и прибављање партикуларних политичких поена, оно што би требала бити посебна обавеза јесте креирање поименичног списка жртава операције “Олуја” и процесуирање ратних злочина који су се десили током ове операције, а за што у конкретном случају несумњиву одговорност сносе институције система у Хрватској.

ЦГО одаје поштовање свим жртвама војно-полицијске операције “Олуја” и подсјећа на обавезност културе сјећања, како би памтили жртве Олује, али и свих злочина који су се десили над недужним цивилима, на територији бивше Југославије у периоду од 1991 и 2001. За ефикасно процесуирање оваквих случајева потребан је и регионални одговор, а на томе већ годинама инсистирају организације цивилног друштва у Црној Гори и региону, које су формирале до сада најширу регионалну коалицију која се залаже за оснивање РЕКОМ-а, налази се у саопштењу.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here