Насловна Друштво ЦГО: Институције и грађани да више пажње усмјере на чување личних података

ЦГО: Институције и грађани да више пажње усмјере на чување личних података

0
ПОДИЈЕЛИ

Поводом 28. јануара, који се обиљежава као Дан заштите података о личности, Центар за грађанско образовање (ЦГО) апелује на надлежне институције да ојачају примјену нормативног и институционалног система у области заштите података о личности, али и да уложе више напора у подизање нивоа свијести о значају заштите личних података, како би и сами грађани и грађанке могли ефикасније превенирати потенцијалне злоупотребе, саопштила је данас Тамара Милаш, сарадница на програмима у ЦГО-у.

„Закон о заштити личних података јасно наводи да личне податке грађана и грађанки треба обрађивати искључиво у законом предвиђене сврхе уз предузимање свих потребних мјера да се ти подаци заштите од незаконитог приступа и злоупотребе. Многи грађани и грађанке нијесу ни упознати са тим да су њихови лични подаци законом заштићени, као ни са процедурама заштите истих, иако је овај Закон усвојен прије девет година, а већ седам година постоји и Агенција за слободан приступ информацијама и заштиту личних података,“ нагласила је Милаш.

Она је навела да се паралелно са развојем модерних технологија отвара огроман простор за прикупљање и посљедично могућу злоупотребу личних података, те да је зато важно дасе ово питање позиционира у јавном дискурсу, као и да се посебна пажња, у том контексту, обрати на маргинализоване и рањиве групе и истакла:

„Постале су свакодневне ситуације да грађани и грађанке олако остављају своје личне податаке на социјалним мрежама, интернету, подлијежу задржавању, фотокопирању, уступању идентификационих докумената, снимању, иако не постоји законски основ који их на то обавезује. ЦГО апелује на грађане и грађанке да приватне информације о себи држе безбједним, али и да строго воде рачуна о сигурности података о некој личности са чијим подацима располажу.“

Милаш је напоменула да је право на заштиту личних података једно од основних људских права и неодвојиви дио права на приватност те да сви они који имају приступ туђим податацима, а посебно они који долазе из сфере јавне управе, имају обавезу да се према тим подацима односе уз поштовањем принципа заштите података. Свака злоупотреба личних података морала би бити оштро санкционисана.

„ЦГО позива Агенцију за заштиту личних података, али и друге надлежне државне органе, да посвећеније раде на информисању и едуковању јавности о значају заштите података о личности,“ нагласила је Милаш на крају саопштења.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here