Насловна Друштво ЦГО: Да се испитају академски плагијати

ЦГО: Да се испитају академски плагијати

0
ПОДИЈЕЛИ

Центар за грађанско образовање (ЦГО) јуче је предао кривичну пријаву Врховном државном тужиоцу Ивици Станковићу против НН лица, Милана Бабовића и Сање Влаховић због постојања основане сумње да су починили кривично дјело неовлашћено искоришћавање ауторског дјела и преваре.

sanjavlahovic[1]

“ На основу чланова 255 и 256 Закона о кривичном поступку, ЦГО је поднио пријаву против најмање 15 НН лица, као и против грађанина Милана Бабовића и грађанке Сање Влаховић. Ова лица су неовлашћено искоришћавајући туђа ауторска дјела и стављајући их у правни промет на високошколским установама, под туђим именом, у виду дипломских, магистарских и докторских радова, имала намјеру да за себе и друга лица, прибаве противправну имовинску и другу корист. Предметно кривично дијело било је могуће извршити само уз коришћење суптилних, перфидних и умишљајних радњи преваре, које су допринијеле довођењу у заблуду и одржавању у заблуди лица овлашћених за утврђивање релевантности предметних радова и производећи трајућу и немјерљиву штету јавном интересу Црне Горе“, саопштили су из ЦГО.

ЦГО сматра да се овдје ради о наглашено опасној друштвеној појави која је узела маха и која пријети да постане правило понашања, мимо законом прописаних норми и друштвених вриједности.

„Имајући у виду инертност академске заједнице и неспремност академских институција да се овим питањима баве на адекватан и системски начин, ЦГО је од ВДТ-а захтијевао законско процесуирање пријаве и утврђивање цјеловитог чињеничног стања о презентираним доказима и основаности изнешених сумњи, а ради пуне заштите правног и друштвеног поретка Црне Горе“, саопштили су из те организације.

ЦГО се проблемима корупције и везаним питањима у сфери високог образовања континурано бави од 2008, када је први пут ово питање и отворио у црногорској јавности у сарадњи са ЦЕМИ-јем. Од иницијалног порицања академске заједнице и академских институција да ови проблеми уопште постоје, напредак је постигнут у дијелу идентификације истих. На жалост, нема суштинског искорака у одговору на те проблеме што резултира и чињеницом да се у Извјештају Европске комисије о напретку Црне Горе за 2014, као једна од кључних области које су осјетљиве на корупцију, поново наводи образовање.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here