Насловна Друштво ЦГО и „Црвени божур“: Тужилаштво да интензивира напоре у расвјетљавању судбине несталих

ЦГО и „Црвени божур“: Тужилаштво да интензивира напоре у расвјетљавању судбине несталих

0
ПОДИЈЕЛИ

Удружење породица несталих, киднапованих и убијених лица „Црвени Божур“, у сарадњи са Центром за грађанско образовање (ЦГО), је данас организовало конференцију за медије поводом обиљежавања 30. августа – Међународног дана несталих.

Тамара Милаш, сарадница на програмима у ЦГО-у и портпаролка Коалиције за РЕКОМ у Црној Гори, истакла је да се на овај начин жели указати на потребу расвјетљавања судбине несталих лица јер је то обавеза према жртвама, њиховим породицама и читавом друштву. Милаш је подсјетила јавност да се и даље 57 особа води као нестало, оцијенивши да се та бројка у посљедњих неколико година незнатно смањила, а што указује на још недовољно ефективне напоре надлежних у разоткривању судбине несталих.

„Такође, испред ЦГО-а, али и Коалиције за РЕКОМ, користимо прилику да на данашњи дан поново позовемо Тужилаштво Црне Горе да, у складу са својом Стратегијом о истраживању ратних злочина, интезивира напоре на расвјетљавању судбине свих несталих током ратних дешавања 90-тих на простору бивше СФРЈ и борбу против некажњивости ратних злочина ефикаснијим истраживањем, гоњењем, суђењем и кажњавањем у складу са међународним стандардима, али и да проактивно објављује информације о свим предузетим радњама, како би јавност имала сазнања да се и којој мјери ради на рјешавању ових питања,“ апеловала је Милаш и додала:

„Послије више од двадесет година од ратова који су се догодили у региону, и даље се говори о хиљадама несталих лица на овим просторима. Кључно је радити на утврђивању чињеница о свим страдалима, и идентификацији свих гробница и мјеста страдања на територији сваке од земаља на којима смо имали ратна збивања. Према подацима Међународног комитета Црвеног крста 34 886 лица је нестало у периоду 1991-2001. Свака од ових несталих особа има своју животну причу и она мора бити до краја расвијетљена, а морамо и да одржавамо и обиљежавамо сјећање на жртве присилног нестанка током оружаних сукоба. Изградњом културе сјећања доприноси се задовољењу правде за жртве, али и јачању одговорности у друштву које не смије толерисати некажњивост ратних злодјела јер то урушава темеље владавине права.“

Филиповић: Све док су у владама људи који су учествовали у злочинима мира међу народима неће бити

Љубиша Филиповић, предсједник Удружења породица несталих, киднапованих и убијених лица „Црвени Божур“, подсјетио је поводом обиљежавања Међународног дана несталих да је крајње вријеме да „породице дознају судбине својих најмилијих ма како оне тешке биле. Од ужасних ратова на простору бивше Југославије још увијек није пронађено 11 175 лица, од којих Босна и Херцеговина потражује 7 228 а Хрватска 2.183. Космет потражује 1 710 лица, од којих су пола Срби, Црногорци, Роми и неалбанци, као и Албанци који су били лојални грађани Србије”.

„Право сваке породице је да дозна истину о свом члану, јер је то прије свега људска солидарност са породицама, а то право је загарантовано и Женевским конвенцијама. Само владе у региону још увијек не поштују та права. Све док су у владама у окружењу људи који су и сами директно и индиректно учествовали у масовним и појединачним убиствима, силовањима и ликвидацијама недужних људи и нејачи и док не буду одговарали за своје злочине, неће доћи до неког трајног мира и помирења међу народима,“ нагласио је он.

Овим путем је представљена Декларација Удружења породица несталих, киднапованих и убијених лица „Црвени Божур“ у којој се подсјећа да је „свака невина жртва терет за будућност а свако племенито дјело задужбина за вјечност“.

Конференцији су присуствовали и Зоран Бингулац, амбасадор Републике Србије у Црној Гори, као и представници Управе за збрињавање избјеглица и Службе тражења Црвеног крста Црне Горе.

Конференција је дио активности Центра за грађанско образовање (ЦГО) у оквиру потпрограма Транзициона правда.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here