Насловна Друштво ЦГО: Црна Гора и даље без сјећања на жртве тоталитарних режима

ЦГО: Црна Гора и даље без сјећања на жртве тоталитарних режима

0
ПОДИЈЕЛИ

Поводом 23. августа – Европског дана сјећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима у 20. вијеку – Центар за грађанско образовање (ЦГО) поново апелује на надлежне институције да успоставе механизам трајног сјећања на жртве политичке репресије социјалистичких и комунистичких режима у Југославији.

Ово питање је важно за Црну Гору јер је један број њених грађана био међу жртвама те политичке идеологије, а што је укључивало понижавајући, нехумани и дискриминаторан третман од стране власти.

Црну Гору карактерише приступ «стављања под тепих» непријатних питања из прошлости и континуиране политичке неспремности да се процеси суочавања са прошлошћу поштено, ефикасно и одрживо изведу. Подсјећамо да је Црна Гора имала процентуално највећи број политичких затвореника у озлоглашеном логору на Голом отоку у Хрватској, у којем су звијерски мучени и убијани тадашњи противници комунистичког режима. Ипак, голооточке жртве и њихове породице до данас нијесу рехабилитоване и обештећене, иако је то била обавеза сходно скупштинској Декларацији из 1992. године и обећањима Владе.

Скупштина Црне Горе је усвојила Резолуцију Парламентарне скупштине Савјета Европе из 2006. о међународној осуди злочина тоталитарних комунистичких поредака и Резолуцију о уклањању наслијеђа бивших комунистичких тоталитарних система. Међутим, дан сјећања на ове жртве није још установљен, чиме се Црна Гора оглушила и о експлицитну препорука Европског парламента да свака земља треба да одреди вријеме и начин обиљежавања сјећања на жртве тоталитарних режима и то прилагоди сопственој историји и традицији. Тиме се наставља виктимизација жртава тоталитарног режима, које су у највећем броју случајева били невини грађани Црне Горе.

ЦГО користи сваку прилику да укаже доносиоцима одлука на важност обиљежавања дана сјећања, као доприноса изградњи културе сјећања и суочавања са прошлошћу али и одавања почасти жртвама.

Декларацијом Европског парламента од 23. септембра 2008. године, 23. август проглашен је Европским даном сјећања на жртве стаљинизма и нацизма, а потврђен је и Резолуцијом Европског парламента о европској савјести и тоталитаризму 2. априла 2009.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here