Насловна Друштво ЦГ: Стечај уведен у 630 предузећа

ЦГ: Стечај уведен у 630 предузећа

0
ПОДИЈЕЛИ

Привредни суд у Подгорици током прошле године увео је стечај у 630 предузећа, од чега је у 469 предмета одлука о увођењу стечаја постала правоснажна.

katanac

Привредни суд је, како је рекао предсједник Блажо Јованић, током 2014. у раду имао укупно 811 предмета стечаја, са предметима који су пренијети из 2013. и ранијих година.

„Док је само у прошлој примио 535 предмета, односно предлога за покретање стечајног поступка“, рекао је Јованић за Дан.

Прошле године број предузећа која су отишла у стечај повећан је за 213 у односу на 2013, када је Привредни суд увео стечај у 417 предузећа.

На другој страни, на крају новембра, према подацима Централне банке, од укупно 63,5 хиљада предузећа и предузетника, у блокади је било њих 13,9 хиљада због 486,7 милиона еура дуга, што је повећање у односу на крај 2013, кадаје у блокади био 12.981 дужник.

Економски аналитичар Синиша Лекић подсјећа да предузећа у блокади и велики порески дуг представљају проблем који је одавно присутан у Црној Гори.
„Стечај као посљедња шанса код нас је схваћен на посебан начин, јер се послодавац тако ослобађа обавеза према радницима, а фирма одлази неповратно на пут бсз повратка, при чему су последице за власника предузећа готово минорне“, указао је Лекић и додао да је по истом принципу угашен велики број предузећа.
Он сматра да би законодавство требало да посматра ту појаву на други начин, првенствено зато што власници предузећа која су отишла у стечај оснивају нове фирме.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here