Насловна Друштво Регистровано 87 хиљада комада оружја у Црној Гори

Регистровано 87 хиљада комада оружја у Црној Гори

0
ПОДИЈЕЛИ

У Црној Гори има око 87 хиљада комада регистрованог оружја, саопштио је генерални директор Директората за управне унутрашње послове Министарства унутрашњих послова Абид Црновршанин, на представљању новог Закона о оружју, који је ступио на снагу 19. марта.

oruzje

Црновршанин је позвао грађане који су власници илегалног оружја, да га предају полицији и да за то неће имати никакве последице.

„У Црној Гори има око 87 хиљада комада регистрованог оружја. Када је у питању број илегалног оружја, тај податак немамо и свака процјена је незахвална“, казао је Црновршанин.

Нови закон предвиђа да власници илегалног оружја могу оружје предати полицији, без трајних посљедица. То значи да се илегално оружје може предати када то власник одлучи.

„Ово се односи на грађане који одлуче да добровољно предају оружје. Сви они који то не ураде, а полиција током својих активности пронађе илегално оружје, чине кривично дјело, за које се може изрећи казна затвора од 6 мјесеци до пет година“, поручио је Црновршанин.

Нови Закон о оружју прописује набавку, држање, ношење, сакупљање, преношење, као и услове за производњу, испитивање и обиљежавање ватреног оружја. Такође, регулише поправљање и преправљање, промет и превоз и оспособљавање грађана за правилну употребу ватреног оружја.

„Нови закон предвиђа и одеређене новине у односу на претходни. То су Европска исправа о оружју, затим новина је да ће се оружни лист о држању и ношењу оружја издавати на 10 година, умјесто на пет, како је било предвиђено претходним законом. Обавеза је власника оружја да у року од 30 дана од дана истека оружног листа, поднесе захтјев за издавање новог. Уколико власник оружја то не уради, МУП ће га писаним путем опоменути и дати му нови рок за који је дужан да поднесе захтјев за издавање оружног листа. Уколико власник оружја у предвиђеном року не достави захтјев за издавање оружног листа, оружје ће се одузети“, казао је на конференцији за новинаре Црновршанин.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here