Насловна Друштво Бећковић: ЦГ под срамотом због језика и цркве, а из Србије о...

Бећковић: ЦГ под срамотом због језика и цркве, а из Србије о томе ни гласа

12
ПОДИЈЕЛИ

Академик Матија Бећковић оцијенио је да су Срби кроз историју довели себе у ситуацију да данас од других слушају „грозоте о себи“, које су сами себи беспотребно приписивали. Он је истакао да у Црној Гори, која живи под срамотом, која уводи латиницу, укида српски језик, оснива црногорску цркву… а да се против тога из Србије не чује ништа.

– Све грозоте које слушамо о нама, они су прво чули од нас. Нико нам није говорио то што смо ми говорили о себи. Да смо слуге окупатора, издајници, то није рекао нико ко је са стране знао и гледао шта се овде догађало – рекао је Бећковић на промоцији књиге великог српског православног мислиоца у емиграцији Марка С. Марковића.

Бећковић је у парохијском дому Вазнесењске цркве у Београду казао да су лажи, самоуништавање и самомржња искривиле свест многих нараштаја код Срба и онемогућили да престане грађански рат.

– Сведоци смо 50-годишње лажи. Кажемо како су у другим републикама забетониране јаме са Србима, а ми у Србији имамо такве масовне гробнице и очекујемо да ваљда неко други, Доналд Трамп, нареди да то откопамо – рекао је Бећковић.

Он је навео да су српску емиграцију чинили већином људи који се из њемачких логора нису вратили у комунистичку Југославију, јер је голготу кроз коју су крајем Другог светског рата прошли припадници Равногорског покрета преживјело веома мало њих.

Како је Бећковић нагласио, један од њих је и Марковић, који је као 20-годишњак преживео ту голготу и ни крив, ни дужан живео под тим жигом народног издајника.

Бећковић је истакао да је мало европских народа као што је српски, који имају личност „у својим темељима и личној карти“, попут Светог Саве „који је одредио крст којим се крстио, језик којим говоримо и писмо којим пишемо“, али да су Срби успјели да „потроше своје заслуге“.

– Успели смо да потрошимо своју историју, своје моралне, културне заслуге и да будемо третирани као варвари, као људи који нису озидали Жичу, ни Студеницу, Раваницу, Милешеву, Хиландар, Каленић, Лазарицу, ни Морачу, јер никад нисте ни чули да су то главни градови Србије, нити да ће неко направити путеве до тих светиња и показати свету да ту, ипак, та свећа није утуљена – рекао је он.

Он је, међутим, примијетио да се Срби „и даље такмиче са онима који немају таквих светиња“.

„Своју народну поезију скоро да смо избацили из уџбеника, а у Црној Гори која живи под срамотом, која уводи латиницу, укида српски језик, оснива црногорску цркву… не да не чујете ништа из Србије против тога, него напротив, чујете како кажу да никад нису бољи односи били између Србије и Црне Горе него сада, када они раде оно што у тако драстичној мери није радио ниједан окупатор“, рекао је Бећковић.

12 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Srbija je pod okupacijom Beeeogradsko Drugosrbijanskih kevica , a njima je uvjek bilo draze hrvacko i slovenacko (kulturno i eurpoejsko) nego srpsko sa Pala ili

  Niksica,

 2. 0
  0

  не да не чујете ништа из Србије против тога, него напротив, чујете како кажу да никад нису бољи односи били између Србије и Црне Горе него сада, када они раде оно што у тако драстичној мери није радио ниједан окупатор“, рекао је Бећковић.

  ja se nadam u ovoga sa rozom kravatom,on ce da nas savjetuje

  ?itok=fKtxNIc8

 3. 0
  0

  Za sve je u pravu Beckovic, za jedno nije.
  Nijesmo potrosili istoriju, ne!
  Novu pravimo, stariju i ljepsu.
  I jezik, glanc novi jezik jos imamo.
  Novu naciju pripravljamo, zalicemo u razvijeni demokratski svijet da im pridruzimo i da ih osnazimo.
  Da ih ohrabrimo, pa da slozno nagrnemo na Rusiju.
  Sa nama, sanse im vrtoglavo rastu, da surdisemo Rujke, kako su one i nama neprijatelj grdni .., Trn u oku.
  … Jos i Srbi, oni hegemonisticki i memorandumski!

 4. 0
  0

  Croate po materi, a mi braca po izdaji!
  Sve smo izdali, koliko znali i umjeli, svijetla obraza.
  Oni nas, mi sebe … naciju, crkvu, jezik, istoriju, geografiju … ; oni Kosovo, mi Metohiju, oni Srbiju, mi Crnu Goru, oni sebe, mi i njih i nas, i proslo i buduce, i sto jeste i sto nije, tamo Srbijanci, vamo dukljese i Montenegrini, samo nas nidje nema, Srba nema, vec ako nijesmo u pjesmama okasali!?
  … Jednom jedan Rus plakao za nama, jednom plakao, jedan drugi, neki dan se cudio, u sred Beograda pitao : IMA LI OVDJE SRBA!?
  Pitao! … Pa mu niko, niko odgovorio nije.
  Stid ih, valjda, bilo!
  Kako je dobro, i to je dobro, da se makar stide.
  Kako se mi odje, nikoga i nicega ne stidimo.
  … Braca u izdaji!

 5. 0
  0

  Evo dukljeske blese.
  Sacjekalo nije, pozurilo da se oglasi.
  Pamet mu ne smeta.
  Ono nestidece, jednako kevce, sitno po dukljeski zajeda.
  I ono kao ima nesto da rece!
  Odjavi se pogani, ti znas sta vele srpski Moracani!
  I ono ce zar u NATO, pa ce na Rusiju s druzinom da nagrne, da ih pomete, da ih pameti prizove, kako su i Rusi Srbi!?
  Dukljesce avetno … I ono rodjeno bez djeda srpskog!
  Pih …
  Rekoh li ja, da to stida nema!

  • 0
   0

   Đika kralju , kako si ti sad , što se tako naśekira đa’ole , iźede se vas .
   Ponosno crnogorsko pleme moračana ima pođekojeg preletača ,svačijeg saveznika , svake vlasti oslonca , seotskog lelekača te drobi svašta za sitne novce , ali eto mora se nečega živjeti , nekog plaćaju da pljuva po otadžbini , kad stida i srama nema ono .
   A ti Đika , kako si sad ?

   • 0
    0

    I zaboravih reći , zbog „poezije“ i riječi ovoga , poginuše mnogi momci , ljudi , žene , đeca , to ratnohuškačko lelekačko zapomagalo , da obraza ima , ka’ što nema , nebi se među čeljad javljalo , stiđelo bi se guzice kad obraza nema , koliko je samo stotina hiljada života ovo narikalo uništilo .
    Miliji su mu šoldi od svake vlasti !
    Pi je riječ koja mnogo govori .
    A ti Đika , kako si sad .

 6. 0
  0

  Nikad bolje, moj Mas’a, kako primicete kraju uzeta!
  Jos vam ostalo Rusa da kurtalisete, pa je cio svijet vas … Dukljeski!
  Cudo ste vi, bez ikog svog, vec ako nijeste prevrnuli u Crvene Hrvate, kako i hocete.
  Sjekule se vi drzite, pogrjesiti ne mozete.
  Jos cete u novoj crkvi i oprost grijeha ocas da dobijete : dva puta Zdravo Marija, i mirne glave, mirne makar sto se Srba tice!
  Kako je vama najvaznije da vam nova-stara braca Srbe oproste.
  Kad ste ono jednom, juce, Srbima bili … Najboljima bili, jadi vas nasli dukljeski!
  Za je meni tebe …

 7. 0
  0

  Na čemu si to moj Đika te haluciniraš kralju , kakvi crveni hrvati , Sekula i zdravo Marija , šta si to utripovao da mi je znat ?
  Riječ je bila o ovome seotskom lelekaču i ratnom huškaču a ti letiš sa teme na temu .
  Piši o ovome pi gore kralju .

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here