Насловна Политика НАТО само у мислима

НАТО само у мислима

1
ПОДИЈЕЛИ

Упркос интензивној кампањи, Црна Гора све даље од позива за чланство у сjеверноатлантској алијанси.

nato-istresanje-karikatura

Пуца ли стратешки циљ режима у Подгорици – позив за чланство Црне Горе у НАТО? Јер, из Париза, једног од центара Алијансе, упућени су тонови који мора да забрину владајућу коалицију ДПС-СДП. Француски предсједник Франсоа Оланд оцијенио је да треба стати са проширењем тог војног савеза, што је потврђено из његове прес-службе прије два дана. Црногорцима се сугерише да наставе реформе у областима модернизације оружаних и безбједносних снага.

Из земље галских пјетлова подсјећају да је на самиту у Велсу прошле године Алијанса поручила да земље кандидати дијеле вриједности и принципе на којима почива НАТО. Како је назначено у члану 10 Сјеверноатланског споразума, позивница за чланство мора бити процењена на основу доприноса земље кандидата безбједности у евроатлантском простору. Када је ријеч о Црној Гори, састанак Вијећа са црногорским властима планиран је у последњем кварталу 2015.

Упркос овој јасној поруци, национални координатор за НАТО Веско Гарчевић категоричан је да Црној Гори неће изостити позив из Алијансе.

Није речено ништа што може да елиминише закључке са Самита у Велсу„, оцјењује Гарчевић, додајући да ће се крајем године одлучивати о позиву за улазак у Алијансу.

На ту поруку јуче је реаговао Коча Павловић, потпредсједник Покрета за промјене.

„Своје стратешке циљеве, ЕУ и НАТО, Црна Гора ће остварити тек након што грађани уклоне са власти корумпирану и са криминалом увезану коалицију ДПС-СДП-БС. Јер је она прави извор свих препрека на европском и евроатланском путу Црне Горе“, казао је Павловић.

Ако и ове године измакне позив за чланство у НАТО, то би био најтежи ударац политици ДПС-СДП. Јер, прошле године на кампању је „бачено“ 200.000 евра, колико ће и ове, па би нови кикс могао пољуљати односе у владајућој коалицији!

karikatura-banana-2NATO

Оставке

Мировни покрет „Не у рат не у НАТО“ поздравља одлуку председника Француске Оланда.

Сада је право вријеме за отрежњење цијеле друштвене заједнице и за усмјеравање средстава и енергије ка ублажавању катастрофалне ситуације у свим сферама друштвеног и јавног живота. Позивамо Владу Црне Горе да поднесе оставку, пошто су НАТО интеграције поставили као једини циљ. То посебно очекујемо од СДП, који је свој политички правац и судбину везао за НАТО интеграције“, каже за „Новости“ Гојко Раичевић, председник покрета.

gojko-raicevuc-u-Tivtu-1

Ни бројна истраживања не иду наруку режиму у Подгорици, јер им свакодневно опада подршка грађана за чланство у овом војном савезу (33 одсто).

„Ми смо ту само због НАТО интеграција, и покушавамо да друге ствари поправимо. Може се десити да Црна Гора уђе у НАТО, а да ова власт не уђе у НАТО“, поручио је Ранко Кривокапић, лидер СДП.

Гарант безбједности

Аналитичари сматрају да НАТО у свијету више није гарант безбједности.

„Можда то никада није ни био, јер ако је настао на темељима спржене Југославије онда је јасно да је ријеч о организацији створеној с циљем да гази преко лешева људи и држава како би опстали неки војни, финансијски и сви други циљеви. Подршка НАТО у земљи видно опада, а вјероватно ће падати и према ЕУ“, каже за „Новости“ професор др Срђан Вукадиновић.

Америка помаже

Сједињене Америчке Државе помоћи ће Црној Гори у финалној фази интеграције у НАТО, поручила је Викторија Нуланд, помоћница државног секретара САД, која је јуче разговарала са црногорским шефом дипломатије Игором Лукшићем.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је јуче да се одлуке о пријему нових чланица морају донијети консензусом свих чланица. А Француска је једна од водећих!

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here