Насловна Друштво Црна Гора лобира у Конгресу за Суторину

Црна Гора лобира у Конгресу за Суторину

0
ПОДИЈЕЛИ

Питање Суторине једно је од главних о којем се у америчком Конгресу у посљедње вријеме прича, а још од фебруара у Вашингтону траје јака кампања лобирања од стране Владе Црне Горе, изјавио је бањалучким Независним новинама Обрад Кесић, шеф Представништва РС у Вашингтону.

sutorina

Упитан колико је правно утемељен приједлог закона којим амерички конгресмен Мајкл Тарнер предлаже ограничавање финансијске помоћи САД за БиХ због отварања територијалног спора у вези са Суторином, Кесић истиче да сваки конгресмен има право да предлаже текст могућег закона и да се то дешава свакодневно.

“У овом случају, а то је нешто што се види, траје јака кампања лобирања од стране Владе Црне Горе овдје у Вашингтону, а поготово у Конгресу. Сам приједлог закона не значи да ће и да прође, али, колико видим, лобирање је интензивно и мислим да има једно језгро подршке за такав приједлог“, истиче Кесић.

Он наводи да је сасвим друго питање „шта ће се десити ако буде изгласан такав закон“, до чега је, како додаје, још далеко будући да је горућа тема америчке вањске политике питање преговора с Ираном.

„У овом моменту, мислим да је тешко и незахвално прогнозирати има ли такав закон шансу да прође и да буде изгласан у Конгресу“, истиче Кесић.

Име Мајкла Тарнера, конгресмена из државе Охајо, који је предложио санкције према БиХ, а недавно се у упозоравајућем тону писмено обратио и Бакиру Изетбеговићу, члану Предсједништва БиХ, дио бх. јавности доводи у директну везу са Владом Црне Горе, чији је наводни лобиста.

„Не бих га тако назвао. Био сам на том предавању гдје је он учествовао, када је излобиран да да изјаву везану за то питање. Мислим да је прије у питању то што једна страна – Црна Гора, ради доста активно и износи своје ставове, а друга страна – БиХ, малтене је пасивна“, нагласио је Кесић.

Он сматра да би у том контексту и БиХ требало да прикаже да се питање Суторине покушава ријешити у складу са демократским нормама.

„А то је да се изађе и пред суд и пред неку врсту арбитраже, да се дође до одлуке која би била прихватљива за обје стране. Нажалост, у овом моменту ово питање се поставља на једностран начин“, закључује Кесић.

Из Амбасаде САД у БиХ за „Независне“ су потврдили да је, према евиденцији, републикански конгресмен Мајкл Тарнер у марту предложио Акт о интегритету граница Црне Горе Представничком дому САД.

„Након тога, приједлог је упућен на разматрање Комитету за вањске послове и Комитету за оружане снаге, јер такве одредбе спадају у надлежност ових комитета. У овом тренутку, никакве додатне радње нијесу предузимане и Амбасада САД нема информацију када би предложени нацрт могао бити предмет додатног разматрања“, навели су, између осталог, из амбасаде.

Питање полагања права над Суторином, дијелом приморске територије у Црној Гори у облику резолуције је запело у парламенту БиХ због подијељених ставова бх. парламентараца и политичких фактора. Истовремено, Ханка Вајзовић, посланик ДФ-а у парламенту БиХ, поднијела је амандман на Резолуцију о Суторини, којим тражи утврђивање исправности утврђене границе између БиХ и Црне Горе, али на граници општина Фоча и Пљевља на сјеверу Црне Горе, што је територија Санџака.

Из Амбасаде САД потцртавају да „Влада САД охрабрује конструктивне напоре који воде ка рјешењу овог питања“.

„Брзо рјешавање овог питања послало би позитиван сигнал другим земљама у региону, од којих многе такође имају неријешена питања у вези са границама. То би отворило простор политичким лидерима да усмјере пажњу на питања од непосредног интереса за њихове гласаче, као што су висок степен незапослености и квалитетно пружање јавних услуга“, истиче се из амбасаде САД.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here