Насловна Друштво Цетиње без перспективе

Цетиње без перспективе

3
ПОДИЈЕЛИ

Најновије истраживање показало да млади црногорске престониоце не виде будућност у овом граду. Локална самоуправа каже да улаже у образовање. Чак 72 одсто младих Цетињана не види своју будућност у престоници подно Ловћена.

cetinje

 

Њих 44 одсто сматра да у родном граду не може остварити свој животни циљ, док 29,8 одсто проблем види у немогућности запошљавања. Овај забрињавајући резултат који долази у предвечерје обележавања девете годишњице државне независности саопштили су истраживачи из НВО „Активна зона“, који су анкетирали 200 младих људи старости од 15 до 29 година.

Одмах након објављивања резултата истраживања реаговали су из Секретаријата престонице наводећи да тешко данас ико може говорити о „стагнацији“ у активностима које се односе на младе, јер је управо актуелна локална управа покренула неке од најзначајнијих пројеката у држави који се односе на младе, а превасходно на плану образовања.

Довољно је поменути актуелну градњу универзитетског комплекса факултета уметности, или два нова факултета на Цетињу. Један број младих обавља и најодговорније функције у различитим органима локалне управе, те да је последњи, уједно и најповољнији пројекат који се тиче покретања бизниса, који заједно реализују престоница Цетиње и ИРФ посебно намењен младима.

Не тако давно Цетиње се зорило многим успешним колективима попут индустрије модне обуће „Кошура“ чији су се модели извозили широм Европе и света, па „Обод“ некадашњи гигант беле технике, превозна предузећа „Тара“ и „Бојана“. Транзиција је оставила пустош, уништила цетињску привреду и угасила на хиљаде радних места.Пре две године Цетињани су се узалуд понадали да ће громогласно најављивани пројекат локалне власти заживети – изградња фабрике чоколаде. Нажалост, показало се да је то било само још једно у низу предизборних обећања локалне власти.

Крајем прошле године, градоначелник Александар Богдановић (ДПС) писао је амбасади Украјине у Подгорици, зашто нема инвеститора и када ће почети пројекат, након чега је уследио одговор да је „Монтелор“ смањио активности и у матичној држави, али да стиже неки нови инвеститор. Тог новог Цетињани чекају више од пола године. Људи у овом лепом граду све више губе стрпљење и тешка срца напуштају огњиште, селе се у Подгорицу, Будву, или одлазе ван Црне Горе.

Слику о данашњем Цетињу најбоље дају његови житељи у црнохуморном стилу – кад Цетињанин умре нико не пита од чега је умро него од чега је живео!

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    ne dirajte junake,najeli se ćokoladeMILOJKA i RAJKA pa se uspavali svi, da nije studenata niko ne bi znao da postoji taj grad u ,,NEOVISNU MNE,,

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here