Насловна Политика Чешко „Не“ америчким тенковима (видео)

Чешко „Не“ америчким тенковима (видео)

0
ПОДИЈЕЛИ

Чешки антиратни активисти су започели акцију „Тенкови? Не, хвала“ (‘Tanks? No thanks!’) у знак протеста против проласка америчких тенкова кроз ову земљу.CESKA

Према њиховим речима, трансфер оклопних возила је прерастао у „провокативну победничку параду“ усмерену ка руској граници, јавља Раша тудеј.

Амерички тенкови требало би, по плану, да прођу кроз Чешку у повратку са вежби НАТО снага у Пољској, Литванији и Естонији између 29. априла и 1. маја, а крајња тачка им је база у немачком граду Вилсеку.

Вежба названа „Dragoon Ride“, укључује више од стотину америчких возила Страјкер, које САД намеравају да стационирају у Европи, а конвој ће се сваке ноћи заустављати у новом граду. Чешка влада је вежбу одобрила прошле седмице без дискусије у парламенту.

„Последњи пут су страни тенкови пролазили кроз Чешку 1968. године. То су тада били совјетски тенкови који су хтели да уруше демократизацију државе. Не желимо да видимо туђе тенкове на нашој територији, никад више“, навела је из организације „Свет без рата и насиља“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here