Насловна Насловна Церовићу СПЦ „лежи на џигерицама“: Његош не би дао да га сахрањује...

Церовићу СПЦ „лежи на џигерицама“: Његош не би дао да га сахрањује СПЦ

56
ПОДИЈЕЛИ
Рајко Церовић

“Његош, који је био на челу своје самосталне цркве, не би никад пристао да га сахрањује нека друга црква, а поготово не оваква каква је СПЦ”, казао је публициста Рајко Церовић поводом захтјева митрополита Амфилохија црногорском премијеру за подизање цркве на Ловћену.

Он је за Побједу изјавио да „као што се Српска православна црква у Црној Гори, и њен митрополит Амфилохије, никада не могу помирити са постојањем суверене Црне Горе, тако се не могу никада сложити ни са постојањем Његошевог маузолеја на врху Ловћена, као наводно паганског споменичког обиљежја“.

Он се осврнуо и на ријечи митрополита Амфилохија „да је Његоша сустигло оно од чега се бојао, а то је зло домаће“.

Најтужније је да митрополит Амфилохије одређује што би Његошу данас одговарало? Практично би му одговарало све што чини Амфилохијеву супротност. Његош је обожавао антику и настојао у своме дјелу да је убијеђено креативно слиједи. (Кола у Горском вијенцу представљају пандан античком хору, што је само један од примјера.) Његош је и у својем дјелу и личности синтеза цивилизација, док је Амфилохије само српскоправославни шовиниста. Његош никада не би пристао да његову слику носе на челу крволочних поворки које је Амфилохије не једном благосиљао. На основу свега што писмени људи данас знају о Његошу, лако је утврдити да му маузолеј не би био стран“, каже Церовић.

Церовић: Да устане из гроба, Његош би се зачудио откуд СПЦ у Црној Гори

Побједин саговорник објашњава да би се Његош „да данас устане из гроба, силно зачудио откуд Српска православна црква у Црној Гори“.

Он је иза себе оставио слободарску аутокефалну Црногорску православну цркву, на чијем је челу столовао, која је као градитељ црногорске државе, вјековима, без ичијег питања, јер је самостална, стајала на челу црногорске ослободилачке борбе. Тим би се још више зачудио да у Црној Гори данас кади и прекађује црква која је вјековима била ропска установа. Због чега су данашњи Црногорци тако ниско морално пали? – питао би се несрећни Владика. Да ли данас имају бар мало више писмених људи него у Његошево вријеме? Тешко“, каже Церовић, додајући да
„морамо рећи да је (СПЦ) трпимо као да нам лежи на џигерицама“.

ПОДИЈЕЛИ

56 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Због чега су данашњи Црногорци тако ниско морално пали? – питао би се несрећни Владика. To je tacno,ali kad bi tebe vidio, ili nedaj Boze cuo, vartio bi se iz istih stona nazad!

  • 0
   0

   Cerović čita misli pokojnome Vladici , treće oko mu fantastično funkcioniše , a ono se pali upravo proporcionalno prilivom dolarskih apoena !Vjerovatno Vatikanskih , istina pokušali su i šezdesetih , prošloga vijeka , sa tadašnjim mitropolitom , ali tada su izvisili , nije se dao mitropolit ……

 2. 0
  0

  Vala se vi srbi narobovaste , mi crnogorci Bogomi nijesmo , reče vladika autokefalne crnogorske pravoslavne crkve Petar II Petrović Njegoš !
  E zamislite da ga sad nanovo sahranjuju ćetnici posrbljeni , neće moći !

  • 0
   0

   a ne no okle 10 000 dzamija u karadag no ti to reci tvojim tradicionalnim koalicionim partnerima sa bosfora, misli to , o robovanju.

  • 0
   0

   Куку мајко масја муслиман брани Његоша од нас Срба.Ово је крај….

  • 0
   0

   Масја, дакле владика цг независне цркве је посрбио Црногорце по Ћосовићу. Слажеш се са њим? Ја не! По једним Титогорцима Његош главни посрбљивањ Цгца а по другима несрбин…толико о вашем лудилу! А и шта можете, кад се лаже то тако мора да буде..нез логике,досљедности…битно је само бљувати па ко даље и више то више кеша добије…

 3. 0
  0

  Тешко је гледати и слушати патњу овог човјека и сличних му ( Миленка Перовића, антиновинара Шуковића). За њих “нема лека апотека.“ На овакве неизлечиве случајеве, најбоље је не обраћати пажњу, јер их све Српско раздражује.

  • 0
   0

   šuković i perović nema niko tako ljigavu facu, tako ljigava usta, tako ljigav osmjeh. mislim da su oni potomci nekih gena od lisice i puža

  • 0
   0

   Ево идеје за ИН4С: Да направити топ 10 или топ 50 листу највећих изрода, анти-Срба, усташа у Црној Гори.

   Ово је по мени топ 10:
   1. Јеврем Брковић,
   2. Новак Килибарда,
   3. Аднан Чиргић,
   4. Мираш Дедеић,
   5. Стево Вучинић,
   6. Новак Аџић,
   7. Рајко Церовић,
   8. Мирослав Ћосовић,
   9. Балша Брковић,
   10. Славко Мандић.

   Ђукановић и Марковић су још добри у поређењу са овим горе наведеним (рецимо) утварама.

   Лично мислим да стручније особе по овом питању требају саставити листу свих анти-Српских изрода и прослиједити ју (уз разлоге навођења) МУП-у Србије и Српске које би исте након провјере и потврђивања наведених чињеница исте особе и њихове породице прогласили за „Persona non grata“ (буквално непожељне особе), којима би био забрањен улаз и имовина заплијењена или би им се судило за ширење мржње према Српском народу!

 4. 0
  0

  Ko zna mozda ga vi i prodate ,nebi vam to bilo prvi put,obraza nemate prema tome nista vi ne stoji na putu.Kako ono bjese sa Serdarem Vukoticem?

  Рецимо, у свом дневнику кнез Догоруков пише о Црној Гори следеће: „Сердар катунске нахије Вукотић, један од тих познатих пљачкаша по Црној Гори, имајући већ једну жену, ожени се и својом снахом послије смрти сина му, и дјеца од обадвије жене сматрају се по црногорском закону као законита. Овај је сердар присвојио себи право да насилно отима кћери од родитеља и да их продаје Турцима у хареме и већ је било таква четири случаја“. (6*, 12. септембар 1769.)

 5. 0
  0

  Njegos nebi imao vremena da se cudi, smatrao bi to luksuzom, krenuo bi odmah u obracun sa mafijom i svakojakim olosem i lopinama koji su unistili Crnu Goru.
  Naravno nezahvalno je tumaciti i pretpostavljati sta bi bilo kad bi bilo.
  Ono sto mozemo, vratimo se izvornim, tradicionalnim pozitivnim vrijednostima i pokusajmo da se vratimo sebi.
  Kad sam odrastao, u doba takozvanih komunista, u gimnaziji smo morali cio Gorski vijenac znati napamet, a ponesto iz Luce mikrokozme kao i ostala Njegoseva djela. Meni to nije bilo tesko jer sam vaspitan u takvoj porodici dje je Gorski vijenac bio poput Svetog pisma crnogorskog.
  Njegosa su procerali milogorci da bi se dodvorili onom dijelu glasackog tijela koje nije niti srpsko niti crnogorsko.
  Imamo novokomponovanu Crnu Goru i njene mutante.
  Izgubili smo kompas.

  • 0
   0

   Изрод који парира С. Вучинићу и Н. Аџићу али још није достигао Килибарду и Ј. Брковића!

 6. 0
  0

  Силно ме забављају људи који знају шта би неко ко је умро 150 година прије него што су се ови родили мислио или урадио ДАНАС.
  Мислим да је то толико глупо да не би у вртићу прошло.
  Но, и то се мора увијек имати на уму, Церовићу није ни до истине ни до логике, не брине га колико је то што меље глупо. Брине га само колико је то идеолошки исплативо, јер је то навикло да од те идеологије лијепо живи.
  Стога, рецепт је исти као и за Шерба Растодера. Нема полемике, убјеђивања, декламовања и сличних ствари.
  Има само једно велико: МРШ!

 7. 0
  0

  ZAMISLITE CEROVIĆA IZ DROBNJAKA KOJI IZIGRAVA VELJEG MONTENEGRINA?TE KOMUNJARSKE OPRODE ZADOJENE ZLOM DJILAŠTINE I MOŠOVINE NA SVAKI POZIV NAŠIH NEPRIJATELJA POČNU UDARATI U TALAMBASE!TA OLOŠ JE NAVIKLA NA PREVILEGIJE I SAMO TO IM JE ZVIJEZDA VODILJA!OVAJ CRVENI KOKOT IZGLEDA NEZNA DA SU NJEGOVI PRETCI DO 1878 GODINE SVI BILI ERCEGOVCI I NARAVNO SRBI !TA POMAMA O NOVOM INDETITETU RAZVIJALA SE USPOREDO SA PREVILEGIJAMA I KULMINIRALA DANAS U MONTENEGRINSTVO KAO ZAŠTITNI ZNAK LUDILA,PLJAČKE I IZDAJSTVA!

 8. 0
  0

  Cerović je Drobnjak dakle Heregovac sv.Save i samim tim Srbin kao i Cg Njegoš. Da Njegoš ustane zabezeknuo bi se da je ovaj Cg i da postoje nesrbski Cg,a pitao bi se i gdje je moja kapela na Lovćenu i ko mi je narušio posljednju želju da kao srBski pravoslavni vladika ne počivam u crkvi..

  • 0
   0

   Ти хоћеш да са’раниш Церовића. Сад вришти и скаче по кући. Горе му је ово , него да га живог деру.

 9. 0
  0

  Рајко Церовић је крпа потирача.
  Антисрбин, комуњара, удбовац, и редом….

 10. 0
  0

  E crni Rajko, crnjele ti se godine, bruko Cerovića…
  Podsjetiću te na per kratkih crtica iz života Bana Novice Cerovića.
  I)
  Njegoš se nije odvajao od Bana Noka, koji se tada bio preselio na Cetinje. Volio je da ga sluša dok ovaj pripovijeda. Ostajali su do kasno u noć, a često ga je budio u svanuće.
  Tako ga jednom u zoru probudi perjanik, da ga zove Gospodar. Kada stiže kod Njegoša, ovaj mu reče:
  „Dobio sam pismo od knjaza Aleksandra Karađorđevića, moli da mu napišem nešto pod sliku Karađorđevu, pa sam te zva da ti to pročitam.
  „Samo ime Karađorđe
  kad Srbinu na um dođe
  zaplamti se krv u grudi,
  junačko se srce budi!“
  – Sviđa li ti se?
  -Dobro je Gospodaru.
  -Baš dobro?
  -Baš dobro.

  II)
  U svom broju od 21. januara 1895. godine „Glas Crnogorca“, objavio je na cijeloj strani nekrolog, pod naslovom: „Vojvoda Novica Cerović“. Između ostalog se kaže i ovo: „Licem na Savin dan, najveći svesrpski praznik, preminuo je u Tušini, na svom prađedovskom ognjištu, u dubokoj starosti, jedan od najviših srpskih junaka, vojvoda Novica Cerović…“

  III)
  Znaš ti dobro, crni Rajko, da svoju Sagu o Cerovićima, Novičin sin, pop Milutin, počinje rečenicom: „Cerovići su staro srpsko pleme…itd“.
  Iz knjige BAN CRNOGORSKI NOVICA CEROVIĆ, Grafo Crna Goraq, 2005.

  I mogao bih da navodim još mnogo sličnih primjera, koje sve ti dobro znaš, crni Rajko, ali 30 Judinih srebrenjaka…

  • 0
   0

   Што волим прочитати овако интелигентно образложење, пошто наког истог једино што могу анти-Српска пашчад јесте да цркну од сопствене мржње.

 11. 0
  0

  Zlo je vrijeme došlo kad o moralu i poštenju zbori najveći talog i odpad u nesrećnoj mrčogoriji.
  Stari ljudi bi rekli da te niko ne može nagrditi kao nagrdjeni.

 12. 0
  0

  Ceroviću jesi li bio jutros na liturgiji?
  Praznik je danas veliki.
  Poturči se plaho i lakomo…
  Svaka sreća brate Ratko, nek ti je bog upomoći.

 13. 0
  0

  Ceroviću kućiću i odžakoviću , iz crnogorskog plemena Drobnjačkog , sve si objasnio kako dolikuje kući Cerovića iz junačke Tušine đe se nijedan crnogorac ne posrbi 90-tih !
  Nema boljijeh crnogoraca no iz śevernijeh crnogorskijeh plemena , što si dokaza ka’ čoek od pera !
  A ovi bi da nam uvale nekakav turski pašaluk , nekakvu staru hercegovinu , kada nijesmo krvarili za Crnu Goru no za pašaluk turski ha , ha , ha …

  • 0
   0

   a od kad je Drobnjak duklješki?
   Vazda srpski, gotovo svi slave Svetog Savu,a knjazu je podilazio samo Novica..i to pod starost…
   Ne kaže narod zaludu ,ludo raslo,manito staralo..
   Pa se dalo, s obje noge u grob,da političi i dodaje ulje na vatru..

  • 0
   0

   Моји преци су крварили за Црну Гору борећи се против твојих предака мој масја.И опростили смо вам што сте били издајници,што сте превјерили,што сте били слуге свих окупатора…Али не будете ли поштовали Српску Црну Гору мој масја лоше ви се пише …

  • 0
   0

   КОМЕ ВЈЕРОВАТИ МАСЈИ ИЛИ СВ ПЕТРУ? Петар Први пише Симеону Орловићу 21.4.1817. Дакле прије 200 година: +++За несретње Дробњаке разумјели сте из мојега писма, а за наше Црногорце разумјећете од Иваничка+++, како овдје са сваке стране без престанка доходе молећи и заклињући да их справљам у Русију на поселеније. Цетиње.Између молитве и клетве св Петар ЦТ, стр.324 +++ДАКЛЕ ПЕТРУ ПРВОМ ДРОБЊАЦИ НИСУ ЦРНОГОРЦИ И ЈЕСУ СРБИ, КАО И ЦГ,А ТИ КАЖЕШ НИСАМ СРБИН И ЈЕСАМ ЦГ,САСВИМ ОБРНУТО СВЕ!+++ Петар Први пише Јеремији Гагићу: он каже да ћера УСКОКЕ И ЛУПЕЖЕ,а сам чини ХАЈДУЧКА и разбојничка злодјејанија..Учинио би у ЖУПУ НК,Бањане, Трешњево исто као што је у ДРОБЊАКЕ учинио,да се они не находе у сусједство цгско.. 29.8.1830 +++ДАКЛЕ ВИ ДРОБЊАЦИ НИСТЕ НИ СУСЈЕДСТВО ЦРНОГОРСКО,КАО НК,ЖУПА И БАЊАНИ..нити вас Петар Први сматра Цгцима нити вас помаже против Турака!!! ++++ ПЕТАР ПРВИ МИЛОШУ ОБРЕНОВИЋУ, Књаз и господар СЕРБСКОЈ Обренович. ДРОБЊАЧКИ војвода Василиј Карачић пребјегао под ваше крило, надам се да ће они и тамо бити вјерни, РОДА НАШЕГА,као што су били овамо.господам сербским.БЛАГОпризреније ПРЕПОРУЧИЛИ… + ЗА УТЈЕХУ И РАДОСТ И СВЈЕХ ЉУБЈЕШЧИХ СВОЈ РОД+++И СЛАВУ ИМЕНА СЕРБСКАГО+++ 1827. 439 И 440 СТР

 14. 0
  0

  Jedno sam siguran da je Njegos ziv takvi kao ovaj nesrecni Cerovic ne bi smjeli pomolit usi, nekmo li da ovako bulazne kako to cini ovaj nesrecnik.

 15. 0
  0

  Дакле, Црногорска црква је аутокефална, али уопште није црква, већ неокласицистичко задужбинарство? Друштво за обнову антике?

  Тако је Штедимлија тврдио да је црногорска црква уопште није хришћанска, већ “религија ханџара“. Ако није црква, шта ће јој онда аутокефалност? И од кога је траже?

  Овде се сви губе и ја се, признајем, не разликујем од Штедимлије, проф. Аџића и г. Церовића.

 16. 0
  0

  Publicista,starleta,politički analitičar..Kome je to zanimanje publicista.Od čega živi takav,ko mu daje platu da mlati.
  A kako je onda autoćefalni vladika,kako kaže publicista, bio i Egzarh pećkog trona?
  Ko mu to dade,autoćefalnom?Da bude zamjenik patrijarha

 17. 0
  0

  VUČE GORSKI, ĐE ZABORAVI KRIVOMOZGIĆA ?PA TAJ MORA NA TOP LISTU DESET I AKO JE VELIKA KONKURENCA!TO ZLO ISKRIVLJENO I IZVITOPERENO NAPRAVILO JE POLITIČKI I SVAKAKO VELIKO ZLO PRAVOJ CRNOJ GORI!ZAISTA JE VELJA GUŽVA ZA TOP DESET ALI OVJ LIK MORA DA SE NAĐE VISOKO PO ZLU!

 18. 0
  0

  Stari titogorac gluposti zbori. Cus, titogorci bastine Njegosa i njegovo nasledje! Stara komunisticka majmunska lesina cak pominje Boga i crkvu! Brzo ce on kod darvina, tita, djilasa i kapicica u svoje majmunsko carstvo!

 19. 0
  0

  Masja zbori nesto o srpskom robovanju pod turcima! Titogorcima su drzavu poklonili praunuci turski sa kuranima. Toliko o vasem „crnogorcenju“ sto lici i smrdi na turcenje. Sako jada. Bez muslimana vi ste marginalci i nema vas! A i sa njima ste manjina. Procice to vase zlo. Mozda se nadje neko normalan od muslimana koji ce postovati srpsku drzavu Crnu Goru. Ako im se ne svidja mogu da biraju tursku, iran, pakistan, tamo nema srba.

 20. 0
  0

  Kod nas u Drobnjake Cerovici zauzimaju posebno mjesto , od Novice do Rajka odani majki nasoj Crnoj Gori !
  Nema boljih crnogoraca no iz Drobnjaka !
  Postojace Crna Gora dok je Lovcena i Durmitora !!

   • 0
    0

    Петар Први пише Симеону Орловићу 21.4.1817. Дакле прије 200 година: +++За несретње Дробњаке разумјели сте из мојега писма, а за наше Црногорце разумјећете од Иваничка+++, како овдје са сваке стране без престанка доходе молећи и заклињући да их справљам у Русију на поселеније. Цетиње.Између молитве и клетве св Петар ЦТ, стр.324 +++ДАКЛЕ ПЕТРУ ПРВОМ ДРОБЊАЦИ НИСУ ЦРНОГОРЦИ И ЈЕСУ СРБИ, КАО И ЦГ,А ТИ КАЖЕШ НИСАМ СРБИН И ЈЕСАМ ЦГ,САСВИМ ОБРНУТО СВЕ!+++ Петар Први пише Јеремији Гагићу: он каже да ћера УСКОКЕ И ЛУПЕЖЕ,а сам чини ХАЈДУЧКА и разбојничка злодјејанија..Учинио би у ЖУПУ НК,Бањане, Трешњево исто као што је у ДРОБЊАКЕ учинио,да се они не находе у сусједство цгско.. 29.8.1830 +++ДАКЛЕ ВИ ДРОБЊАЦИ НИСТЕ НИ СУСЈЕДСТВО ЦРНОГОРСКО,КАО НК,ЖУПА И БАЊАНИ..нити вас Петар Први сматра Цгцима нити вас помаже против Турака!!! ++++ ПЕТАР ПРВИ МИЛОШУ ОБРЕНОВИЋУ, Књаз и господар СЕРБСКОЈ Обренович. ДРОБЊАЧКИ војвода Василиј Карачић пребјегао под ваше крило, надам се да ће они и тамо бити вјерни, РОДА НАШЕГА,као што су били овамо.господам сербским.БЛАГОпризреније ПРЕПОРУЧИЛИ… + ЗА УТЈЕХУ И РАДОСТ И СВЈЕХ ЉУБЈЕШЧИХ СВОЈ РОД+++И СЛАВУ ИМЕНА СЕРБСКАГО+++ 1827. 439 И 440 СТР

 21. 0
  0

  Масја овцо стара час си Турчин ,час Црногорац а навише Богами олош и фукара.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here