Насловна Друштво У Црној Гори нема тероризма, али се чека Специјално тужилаштво

У Црној Гори нема тероризма, али се чека Специјално тужилаштво

0
ПОДИЈЕЛИ

Црна Гора већ је предузела значајне кораке на сузбијању кретања лажних азиланата у земље ЕУ. О томе свједочи и посљедњи извјештај ЕК, објављен крајем фебруара 2015, који констатује да од укупног броја азиланата из држава Западног Балкана само је два одсто из Црне Горе, казала је шефица Радне групе за поглавље 24, Мира Церовић.
Terorizam_nema religiju

Она је казала да на територији Црне Горе није регистровано ниједно кривично дјело тероризма.

Оно што, како је рекла, представља посебан изазов је, свакако, рано препознавање насилног екстремизма и радикализације који воде ка тероризму и с тим у вези перманентно праћење ситуације у земљи са циљем идентификовања појединаца и група подложних радикализацији.

„Ово не представља само активност полиције, војске и обавјештајних служби, већ изазов стварања услова за искорјењавање ове појаве у друштву“, каже Церовић.

Истиче да је Радна група за ово поглавље својим резултатом, оцијењеним од стране Европске комисије, показала да има капацитета за интеграциони процес, као и да је спремна да усваја нова знања, неопходна за нове услове живљења и будуће вријеме.

„Формирање специјалног државног тужилаштва би из више разлога требало да доведе до боље и ефикасније борбе против организованог криминала и корупције. Први разлог је што ће у оквирима Државног тужилаштва бити формирано посебно тужилаштво, надлежно да поступа искључиво у предметима организованог криминала, високе корупције (корупције почињене од стране јавних функционера), тероризма, ратних злочина и прања новца. Други разлог је што ће том чињеницом специјално државно тужилаштво бити растерећено других надлежности и моћи ће да се фокусира само на предмете организованог криминала и високе корупције. Трећи разлог је што Закон о специјалном државном тужилаштву даје посебна овлашћења специјалним тужиоцима у смислу да могу захтијевати од других државних органа контролу пословања правног или физичког лица, прибављања одређене документације, података, и сл. И коначно, специјални тужиоци ће моћи од банака тражити достављање података о рачунима лица за које сматрају да постоји основ сумње да су починили кривична дјела из надлежности специјалног тужилаштва“, објашњава Церовић.

Специјални тужиоци ће имати на раполагању службенике специјалног полицијског тима који ће поступати по њиховим налозима, као и истражитеље државне службенике из других државних органа који ће предузимати радње по налогу и упутствима специјалног тужиоца, а у складу са правилима своје струке.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here