Насловна Друштво ЦЕРН: Почело тестирање највећег свјетског акцелератора честица

ЦЕРН: Почело тестирање највећег свјетског акцелератора честица

0
ПОДИЈЕЛИ

Научници су почели да тестирају највећи свјетски акцелератор честица пред његово поновно пуштање у рад, послије више од двије године паузе.

fizika

„Стварно смо узбуђени јер улазимо у нову фазу“, изјавио је Ролф Хојер, генерални директор највеће свјетске лабораторије честица, познате као Европска организација за нуклеарна истражиања (ЦЕРН).

Током првог трогодишњег периода функционисања, ЦЕРН-ов акцелератор честица или Велики хадронски сударач на швајцарско-француској граници, недалеко од Женеве, коришћен је за откриће субатомске честице о којој се дуго теоретисало, познате као Хигсов бозон, без које честице не би могле да се држе заједно, и без које не би било материје.

Рад акцелератора је обустављен у фебруару 2013. године због чишћења и ремонта.

Када буде поново стављен у рад акцелератор ће радити на вишим и интензивнијим нивоима енергије у нади да ће бити откривене нове честице, које могу да промјене поимање свијета. Откривање Хигсовог бозона донио је научницима Франсоау Англеру и Питеру Хигсу Нобелову награду за физику 2013. године.

Физичари сматрају да је Хигсов бозон кључ објашњења структуре елементарних честица односно да потврђује теорију Стандардног модела у физици елементарних честица. Велики хадронски сударач биће пуштен у рад крајем марта.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here