Насловна Политика Чепурин: Прикључење Црне Горе НАТО-у мајмунска политика

Чепурин: Прикључење Црне Горе НАТО-у мајмунска политика

13
ПОДИЈЕЛИ

Aleksandar Cepurin

Гостујући у Академији за дипломатију и безбједност у Београду, руски амбасадор у Србији Александар Чепурин је констатовао да би била “лудост и глупост” да Србија жели да стреми ка НАТО који је “атавизам прошлог вијека” и да је прикључење Црне Горе НАТО “мајмунска политика”.

Чепурин је казао да је за Русију неприхватљиво чланство Србије у НАТО и да би била „потпуна глупост“ да неко из Србије моли за пријем.

„Прикључење Србије НАТО је црвена линија која никако не одговара Русији. НАТО је створен против Совјетског Савеза, којег одавно нема и апсолутно није јасно против кога је онда усмјерен или стварно желите да ратујете у Ираку, Либији или Сирији. Нема ту никаквих других предности или хоћете да се само збратимите са Турском, која је члан НАТО“, рекао је Чепурин, констатујући да “би била лудост да Србија моли да приступи НАТО”.

Руски амбасадор је, на питање да ли се може зауставити пут Црне Горе у НАТО, одговорио: “У политици, као и свуда постоје мајмуни!”

„То је као мода. Најприје то неко ради свјесно, а онда се појави много њих који трче за њим надајући се банани“, објаснио је Чепурин.

Он је навео да чланице ЕУ Аустрија, Шведска, Ирска нијесу и чланице НАТО-а и да чланство у ЕУ не подразумијеева и обавезно чланство у Сјеверноатлантском савезу.

Током предавања студентима Чепурин је више пута поновио да сви имају машту која пада у воду у судару са реалношћу наводећи примјер Украјине која се, по његовим ријечима, са реалношћу сусрела када је требало да потпише споразум о слободној трговини са Европском унијом.

„Стекао се утисак да ће сваке године из ЕУ у Украјину пристизати десетине милијарди еура, а заправо је било ријечи о једној милијарди за седам година. А штета од прекида слободне трговине са Русијом била би стотину пута већа!“, истакао је Чепурин.

Чепурин: Косово је Србија

Руски амбасадор истакао је, наводећи пример Чеченије, да све сепаратистичке снаге могу да опстану само уз помоћ из иностранства и поновио да “пријатељи кажу: Косово је Србија”.

Чепурин је рекао да “Русија прихвата одлуку суверене Србије да јој је приоритет прикључење ЕУ, али да то не би требало да компликује односе са Русијом нити са Евроазијском унијом, која би требало да буде проглашена 2015. године”.

Истакао је да “Русија апсолутно подржава Србију по питању Косова”, али да “неке унутрашње ствари у Србији не жели да коментарише сувише јако”.

„У међународном праву постоји више могућности да се ствар ријеши онако како је Србија заинтересована. Овде се ствара утисак да је све пропало, али то питање захтијева напор и упорност. Морате да вјерујете да сте у стању да ријешите то питање. Истина је на вашој страни и од вас много зависи“, рекао је Чепурин.

Предавању руског амбасадора у Београду су, између осталих, присуствовали бивши начелник Генералштаба Војске Србије Бранко Крга, професорка међународног права Смиља Аврамов, бивши директор Безбједносно-информативне агенције Андреја Савић и власник Академије за дипломатију и безбједност и бивши функционер ЈУЛ-а Ненад Ђорђевић.

13 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Како их Баћушка поспреми и почасти! ,,Нашо мајмун стари огледало неко па видио НАТО и озбиљно реко…“ – Оћу тамо да се станим. Браво, Руси!

 2. 0
  0

  Питам се како ће Ранко да реагује на ове коментаре Чепурина? Забринуто, нас“јекирано!

 3. 0
  0

  да Србија жели да стреми ка НАТО који је “атавизам прошлог вијека” и да је прикључење Црне Горе НАТО “мајмунска политика”. – SJAJNO! Bravo!

 4. 0
  0

  Црна Горо до јуче си била злато,
  А одлуком да идеш у НАТО,
  Ниси више ни сребро ни злато,
  Већ си нешто, што је непознато.

  Носе момци сукње и ђердане,
  Страшни свати стижу на вјенчање,
  Младожењи хаљина до пета,
  А невјести брци до увета.

  Страшан морал у овом вијеку,
  Да брк жене пркоси човјеку.
  А ђердани злато и котулџије,
  Неда виђет; Шта се испод крије?

  Мушко, женско или НАТО база?
  Или силна војска Холивуда-лаза?
  Што маршира земљом без пораза,
  Да нам Црн Гору лиши части и образа.

  Црна Горо моје тужно злато,
  Кад се удаш за Европу а и НАТО,
  У хаљине чисте од среба и злата,
  И кад стигнеш гомори на врата,

  Содома ће стобом да се дичи,
  Kадa види нашто Црна Гора личи,
  Без морала и љуцких врлина,
  Ти ћеш бити мила снајка њина.

  А ми Србчад, и жедни и гладни,
  Српска Спарто живимо у нади,
  С чашом части и чашом образа,
  Врати морал гдје је био вазда.

  • 0
   0

   Брате Балша, што прије схватиш да Црна Гора никада није била злато, већ вукојебина у константи, и да у тој вукојебини никада нису живјели „Спартанци“, већ углавном полудивљи људи којима је пљачка била једини начин преживљавања, биће ти много лакше да даш оцјену у каквој „држави“ живиш.

 5. 0
  0

  Никад у НАТО!!!! Могу НАТО лобисти да причају шта желе, али ми не заборављамо несрећу коју нам је НАТО испоручио прво 95. у Републици Српској, а затим у СРЈ 1999.

   • 0
    0

    Па и ова дијареја од држева је добила по „рбату“ од НАТО и то неколико минута прије Србије…Или се ти можда јављаш из „Швицарске“ гдје ти и твоји земљаци не могу ни минарет да направите…

 6. 0
  0

  E pa nek se razočaraju i Čepurin i ovi koji povraćaju na samo ime Crne Gore: Zvonko, Miki, Ognjen,Čvorak, Balša, gg, tvrtko, vesna i Lazar iz NK, obavezno idemo u NATO da onemogućimo sve neprijatelje, a ima ih mnogo, da nas vrate pod okupaciju. Izvinite što ne vjerujemo u vašu veljesrbsku dobronamjernost!

  • 0
   0

   Ви сте сваки пут пузили да останете без суверености…и следећег ће те пута по опробаном рецепту. Нека се окрене још један круг КАПа и бићете троп и спремни да идете усправно на кољенима и лактовима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here