Насловна Политика Чепурин: Историја Русије и Србије је основа за бољу сарадњу

Чепурин: Историја Русије и Србије је основа за бољу сарадњу

2
ПОДИЈЕЛИ

Cepurin-1-malaАмбасадор Русије у Београду Александар Чепурин оцијенио је да Балкан није најстабилнији регион у Европи и да и даље постоји опасност од потенцијалних сукоба, преноси Танјуг.

Данас Балкан није најстабилнији регион у Европи. Овдје постоји врло противурјечна тенденција даљег развоја догађаја, а присутан је и потенцијал конфликата, изјавио је Чепурин, отварајући међународни скуп

„Балкански ратови у свијетлу геополитике у 21. вијеку“.

Таква ситуација, према његовим ријечима, захтијева веома пажљив приступ. Подсјећајући на бурну историју Балкана у 20. вијеку, Чепурин је рекао да та историја траје и данас и да је повезана с актуелним јачањем руско-српских односа.

„Постоје бројне могућности да сарађујемо у интересу обију страна“, рекао је руски амбасадор, додајући да су историја Русије и Србије у прошлости основа и вјера за будућу сарадњу.

„Они који желе да наруше ову многовјековну историју могу имати успјеха само у неким тренуцима, али, објективно говорећи, све увијек долази на своје мјесто“, поручио је Чепурин.

Он је примијетио да у посљедње вријеме има оних који сумњају да су Балкански ратови били ослободилачки и означили крај вишевјековне отоманске доминације на југу Европе.

„Границе такозваних балканских земаља се и данас активно разматрају“, рекао је Чепурин.

Он је подсјетио да су се велике државе по одласку Отоманске империје са Балкана укључиле у борбу за ширење свог утицаја у региону. Напоменио је и да је и предсједник Србије Томислав Николић недавно истакао да је катастрофи Првог свјетског рата претходио покушај одређених политичких личности да потисну друге народе што је, везано за односе према малим народима, довело до сарајевске и босанске кризе.

„Балкан је био увучен у борбу великих сила за прерасподјелу граница“, рекао је Чепурин и истакао да су се Русија и Србија у то вријеме поново приближиле и постале најважније савезнице на Балкану.

Србија и Русија су, према његовим ријечима, биле савезнице и у оба свјетска рата и у свим крупним катаклизмама.

„Србија је и у Првом и у Другом свјетском рату направила правилан избор и увијек била на страни побједника“, нагласио је амбасадор Руске Федерације.

Он је изјавио да двије земље треба да збију своје редове и да заједнички наступају.

„И Руси и Срби, када пред њима стоје важни проблеми, морају да нађу компромис у интересу двије земаље. Пред Србијом су нека рјешења која су нам добро позната“, рекао је он.

„Треба наћи рјешења која могу да задовоље већину Срба и која би омогућила Србији у јужном дијелу да захваљујући тим рјешењима осјећа да има безбједност“, оцијенио је Чепурин.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Могуће је да Србија има неке очигледније користи од ступања у ЕУ од тупаве украјинске „асоцијације”. Међутим, издаја не може бити цена којом се плаћа ни једно и друго. То заправо нема никакве везе са издајом. Овде је заједничко нешто друго: банално врбовање – компликовани комплекс егоизма, каријеризма, застрашивања и уцена
  Славко СТЕВАНОВИЋ (СПС), председник недавно формиране Скупштине Аутономне покрајине Косова и Метохије каже: „Централна београдска власт врши страшан притисак на људе. Прете нам и кажу ако Срби не изађу на изборе – прекинућемо финансирање и исплату плата. Говоре нам још: ако не изађете – могуће је ново етничко чишћење”
  Засад је, за разлику од Јануковича, још рано да се саосећа са Николићем. Мада, само Бог зна како се све то може завршити. Јер, Србија је то. Његовог претходника Ђинђића су упуцали „поред плота”

  http://snaganaroda.rs/

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here