Насловна Друштво Цео бошњачки врх осумњичен за ратне злочине, а нико није одговарао

Цео бошњачки врх осумњичен за ратне злочине, а нико није одговарао

1
ПОДИЈЕЛИ

За ратне злочине на подручју целе Босне и Херцеговине у Тужилаштву БиХ је осумњичен цели бошњачки политички и војни врх са Алијом Изетбеговићем на челу, али до данас нико из тог врха није процесиран, подаци су Тужилаштва БиХ.

У документу Тужилаштва БиХ под називом „Категоризација предмета ратних злочина у Тужилаштву БиХ с роком од седам година“, а који је Савет министара усвојио у децембру 2008. у оквиру Стратегије за рад на предметима ратних злочина као осумњичени су наведени Алија Изетбеговић (иако је он преминуо 2003. године), Ејуп Ганић, Харис Силајџић, Едхем Бичакчић, Русмир Махмутћехајић, Фикрет Муслимовић, Ариф Пашалић, Сефер Халиловић и Рамиз Дрековић.

Наводи се и генерал Армије БиХ Расим Делић и још 78 припадника Армије БиХ и цивилних власти за злочине у Брези над српским становништвом, пише „Дневни лист“ преносећи овај документ. Под бројем 159/06, они су осумњичени за злочин против цивилног становништва из Члана 173 и злочин против ратних заробљеника из Члана 175 КЗ БиХ, за убиства више особа, злостављање и мучење, и то на целом подручју БиХ. „Против високих политичких и војних званичника, упркос оправданим сумњама, никада нису подигнуте оптужнице за ратне злочине“, наводи „Дневни лист“. У истом документу наводе се и имена хрватског министра одбране Дамира Крстичевића, као и његовог саветника Анте Готовине, који су осумњичени за злочине над Бошњацима и Србима почињене у БиХ, али и хрватски генерали Тихомир Блашкић и Станко Сопта.

Према наведеној категоризацији, која је део Стратегије за рад на предметима ратних злочина, захваљујући којој БиХ и добија значајну међународну финансијску помоћ за проширење кадровских и сваких других капацитета како би се ухватила укоштац са овом проблематиком, у 215 предмета осумњичене су 973 особе. Како је наведено, приоритет је био процесирање најсложенијих и приоритетних предмета ратних злочина у року од наредних седам година, те процесирање осталих предмета ратних злочина у периоду од 15 година од усвајања Стратегије, односно потпуна реализација мера из Стратегије у периоду од 2009. до 2024. Вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић недавно је изјавила да је до сада 640 особа оптужено за тешка кршења међународног хуманитарног права, те да је постотак осуђујућих пресуда виши од 80 одсто.

 

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  Hajd sto nijesu … nego i nece!
  Kako je Srbe moguce … pozeljno!?, potrebno, nekome potrebno, vrag ce ga znati kome, ubijati, cistiti, nekaznjeno orgijati!, nacisto surdisati!!
  Kurtalisati, jednom za uvijek, Srbe!
  Tako, kako su neki neznaveni Srbi potpuno pogresno razmjeli da i oni to mogu nekaznjeno da cine.
  Pa su cinili … pa su nas, kao nikad, obrukali!
  … I oni nekaznjeni.
  A ja ni do dana danjeg, razumio nijesam … kad i mi tako grdno i pogano ozvjerismo!?
  Ioak, ako ispravke nema, popravke ima.
  Kako nas jos svasto ceka, da mi opametimo, da se vratimo sebi i srpskoj casti.
  Da budemi bolji, to i mozemo i moramo!
  ALI TAKO – ALI NIKAKO!
  I da mi neko nije kojim slucajem prigovorio da moralisem!
  Nego sta trebam da radim, kad se stidim.
  … A za njih, za njih me nije brige.
  Ako, poslijen svega, stida i savjesti nemaju, tim gore po njih.
  Svakome je duznost o sebi da brine.
  … Sto i cinim, tako mi Bog pomogao.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here