Насловна Политика Цензура у САД већа него икад

Цензура у САД већа него икад

0
ПОДИЈЕЛИ

 Администрација председника Барака Обаме другу годину заредом више него икад цензурише владина документа или им потпуно ограничава приступ.

bela-kuca

То се, како се наводи, коси са Законом о слободи информисања, показала је нова анализа федералних података коју је спровела агенција АП.

Влади је било потребно више времена да преда документа ако би их уопште обезбедила, много чешће је говорила да не може да их пронађе и одбила је рекордни број пута да их брзо преда када су их медији тражили.

Такође је признала, и то само када је притерана уза зид, да у скоро једном од три случаја њена првобитна одлука да неда или цензурише документа није била у складу са законом.

Питања на које није одговорила на крају године порасла су за 55 одсто, на више од 200.000.

По најновијим подацима Владе САД, објављеним јуче, покривени су сви захтеви 100 федералних агенција током фискалне 2014 (од 1. октобра 2013. до краја септембра 2014), према Закону о слободи информација, који се сматра глобалним моделом за транспарентну владу.

Ти подаци показују да је, упркос разочарањима и неиспуњеним обећањима Беле куће да ће значајно побољшати начин на који објављује документа, тај закон популарнији него икад.

Грађани, новинари, бизнисмени и други имали су рекордан 714.231 захтев за информације. САД су потрошиле рекордна 434 милиона долара да на њих одговоре.

Влада је одговорила на 647.142 захтева, што је четири одсто мање него претходне године.

Администрација САД је више него икад цензурисала материјале које је предавала или им је потпуно одбијала приступ, и то у 39 одсто свих захтева.

Понекад би влада цензурисала само неколико речи или број телефона неког службеника, али у другим случајевима она би потпуно зацрнила скоро сваки параграф на страници.

Агенција АП оцењује да је Бела кућа у сопственој анализи похвалила саму себе, и додаје да администрација САД рутински искључује из њих случајеве када није могла да нађе документа, када особа није желела да плати за копије или је процењено да њен захтев није био у складу са Законом о слободи информисања.

Влада је, наводи АП, према сопственим прорачунима, објавила сва или делове докумената у 91 одсто захтева, што је и даље рекордно низак резултат од када је председник Барак Обама преузео функцију, према рачуници саме Беле куће.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here