Насловна Поглед Чедомир Антић: Раде

Чедомир Антић: Раде

12
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Чедомир Антић

Уважени господине Раде Рачићу,

Верујем да сам први који Вам се обраћа са „господине“, а знам да сте међу реткима који су то конвенционaлно обраћање сами и у потпуности заслужили. Кад је човек тако млад као Ви, неправде које доживи а преживи могу му готово увек бити само од користи.

Сведочили сте Истину. Ви сте млади учесник једне велике борбе која траје вековима и трајаће док је нашег народа. Молим Вас немојте презрети Вашег наставника историје, учитеље увек треба да памтимо, ако су нас задужили да им некако узвратимо, ако нису да њихове грешке никада не поновимо. Узор су увек и свакако – неки како треба чинити, а неки како не треба.

Где је погрешио Ваш наставник историје? Дозволите да, као аутор уџбеника Историја за 7. разред у Републици Србији и професор на највећем јужнословенском факултету на коме се предаје историја, имам право да коментаришем његов поступак. Његова грешка је дубока и темељна, али нема никакве везе са тим да ли је Црна Гора „српска држава“, да ли је „прва“ и где сте Ви то прочитали или чули. Све да сте рекли нешто што је у потпуности нетачно – па чак и нешто што је са нашим данашњим моралом и погледом на свет неспојиво – а да је истовремено макар и на маргини друштва, предмет некакве дебате, посебно научне, Ваш је наставник морао са Вама да разговара и да у тај разговор укључи и друге ученике. Ваљало је да Вам после препоручи неке добре, занимљиве књиге да их прочитате. Школа људе просвећује – испуњава их светлошћу знања. Школа људе не ућуткује и успављује, напротив она треба да их буди. Наставник који на аргументовани став ученика одговори питањем „где си то прочитао“ а онда да негативну оцену није просветни радник већ нешто сасвим друго. Не, он није ни полицајац, јер данас ни органи силе не смеју тако да поступе.

Цењени господине Рачићу, сви историчари знају да се историја пише на основу извора. Извори кажу да су Стефан Војислав, Стефан Немања, сви Балшићи и сви Црнојевићи били Срби. Ако су их некада и назвали неким архаичним старијим регионалним називима, међу свима њима није онај који би желели они који су ове године протерали Ћирилицу из Разредног дневника у који је Ваш наставник уписао јединицу из историје. Владике Данило, Сава, Василије, Петар Први, Петар Други (иначе Ваш имењак) – били су велики Срби. Поносни на косовске традиције, чланови Пећке патријаршије – цркве коју је основао Свети Сава, уздигао цар Душан а обновио велики везир Мехмед, наш Баја Соколовић. Владике Петровићи-Његоши потичу од српског рода Хераковића. Хераковићи су у Катунску нахију дошли из једне друге српске земље, која је и данас српска – из Босне. Да ли би и они данас били ућуткивани и прогоњени у Црној Гори? Кнез Данило се вазда позивао на Косовску битку, краљ Никола је косовски пораз осветио. Чак су и комунисти знали за српство Црне Горе – Ђилас је тврдио да нема тога ко би одвојио Црну Гору од Србије. Једини који су пророчки видели данашње време били су хрватски фашиста Анте Павелић и његов штићеник Секула Дрљевић. Чак је и садашњи диктатор Ваше земље, Мило Ђукановић, као премијер Црне Горе за ТВ Политика једном давно рекао: „Црногорци су поносни на српско пријекло и црногорску државност, на славну историју српског народа, зато и вјерујемо у заједничку будућност и просперитет.“

Бедна је власт којој лекције из храбрости и етике држе матуранти и ученици. Јадна али и осуђена на пропаст.

Међутим, велики господине Рачићу, Ваш наставник није само погрешио зато што се оглушио о изворе, сопствено образовање и један политкантски програм ставио изнад правила струке. Није његов пропуст у томе што Вас је спремао за роба а не слободног грађанина. Он је Вас, уважени господине који улазите у тинејџерско доба, обесправио. У Црној Гори већина грађана говори Српски језик, бар трећина укупног броја су Срби. У Вашем граду Подгорици, према јако сумњивом попису, сваки четврти пролазник је Србин. Црна Гора је уставом дефинисана као држава њених грађана. Та дефиниција је преварна и мањкава, али зар не би требало да значи да онда она није само земља над којом има суверенитет један режим и четрдесетак посто грађана чију националност он подстиче? Црна Гора је зато данас „и српска“ па је Ваш наставник својим олаким поступком прекршио уставна права својих ученика Срба чији се преци нису доселили у Црну Гору већ ту живе од давнина.

Честити господине Рачићу, Ваш отац је у праву. „Крст носити нама је суђено“ у борби против неправде туђинске и наше. Греше они који мисле да народ и веру предака напуштају слаби и уплашени. Турчило се „плахо и лакомо“ – некад, сад и увек. Наше је само да опстанемо, да се одржимо и да преживимо. Вас обавезује Ваше име, које делите са највећим српским песником. Славним српским, црногорским владиком који из душе нашег народа неће нестати, све и да силни спале све књиге, баш докле год се буду рађали његови имењаци. Ваше презиме, уважени господине Раде, презиме је оних који вековима тврде да су потомци светородне лозе Немањића. Имена и презиме Ви сте, господине Раде Рачићу, дубоко верујем, достојни.

Мој син има три године мање од Вас. Прочитао сам да сте добили фудбалску лопту, ја бих волео да Вам и ја нешто дарујем. Ако Ваши родитељи желе могу да ме позову на телефон +381643231166 како би ми рекли шта желите и дали адресу на коју да пошаљем.

12 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Valjda je važnija istina o cijelom događaju neko prestava koju o tome ima Čedomir Antić. Istinu više niko ne pominje, a rezonanca koju je u glavama Antića, predsjedničkog kandidata Stamatovića i sličnih likova izazvala ova vijest je stvarno za multidisciplinarnu analizu. Tu bi se mogli napisati eseji o psihologiji, neprežaljenom razvodu braka između Srbije i CG, nadama u ponovnu ljubav i bliskost, političkim projektima koji su gotovo ubili jednu naciju…
  Bojim se da ćete ovako samo pomoći malom Radu da ne završi razred. Mnogima kojima ste na ovaj način pomagali su se slomila kola. Sjetih se onih profesora koji nijesu htjeli da predaju maternji jezik, koliko ste ih podržavali, hrabrili, pisali o tome, a na kraju se desilo ono što je jedino moguće – ostali su bez posla.

  • 0
   0

   Све што је рекао историчарска величина какав је др.Антић је истина,бар покушај аргументима то да побијеш.Ви Дукљани на власти се силите се над нејачи,над дјецом,студентима и професорима.Нека,само наставите,памтимо ми све.Све гадости и подлости.Какав народ,таква и држава.А у банана „држави“ типа Монтенегро све је дозвољено и пожељно, само ако је на штету Срба.Али ничија није горјела до зоре,па неће ни ова ваша,односно ни твој омиљени диктатор не може довијека.Закачио се са Русима па узбичио и умислио да је толика сила да може са њима да се носи.Да му се не деси да попије какав чај са полонијумом 210.
   Па ћемо све из почетка !

 2. 0
  0

  Uvazeni g. Anticu,
  U svemu ste u pravu, kako ste u jednome, posve u krivu!
  Naime, nije tacno da je u CG, od ukupnog broja stanovnika, bar jedna trecina Srba.
  Ispravno, i sasvim tacno je jedino to, da se toliko gradjana na popisu izjasnilo da je Srpske narodnosti!
  Zasto se i druga trecina nije tako izjasnila, nije neka posebna i slabo razumljiva enigma.
  Naprotiv, vi i sami znate koje i kakve su okolnosti presudno uticale na slobodu izjasnjavanja prilikom popisa!
  Kako pouzdano znam da vi zapravo sve o tome znate, ovo vam racunam u slucajnu omasku!
  A vi postovani prijatelju, jer, nas dvoje i jesmo odavna prijatelji, vec danas racunajte na neuporedivo veci broj Srba na sledecem, dace Bog, slobodnom popisu stanovnistva u oslobodjenoj srpskoj Crnoj Gori, koja je vama najblize srcu.

 3. 0
  0

  Valjda je važnija istina o cijelom događaju neko prestava koju o tome ima Čedomir Antić. Istinu više niko ne pominje, a rezonanca koju je u glavama Antića,

  tacno Komlene ,istina je vazna,a ona glasi posa i penzija ,sto je mimo toga nema istine,niti dodirnih tacaka sa istom.
  Komlene napredusje milo mi je kad ovako rezonujes,ali nadasve kako rece o razvodu braka izmedju Srbije i Crne Gore,vi neki ste u nekim drugim bracnim vodama,tako da ni Gej nije slucajno dosao u Podsgoricu iako u malom broju kada je drzava u pitanje Nato vi je pojam demokratije i sigurnosti,vasu pamet treba imati ,a bogme i prkno,sto je ono sve spremno podnijeti to samo vi znate!

 4. 0
  0

  U srpskom listu „golubica“ za 1843-44, objavljene su Njegoseve rijeci upucene Simi Milutinovicu Sarajliji:

  „No krsna i siromasna Crna Gora ne haje ni za Nemanje, ni za Murate, ni za Bonaparte; svi oni bise pa i preminuse, i mac svoj o Crnogorce djekoji opipase, pa nestase a Crna Gora ostade dovijeka i strasnoga suda u svojoj volji i slobodi !

  Takođe Njegoš reče : „vala se vi srbi narobovaste , mi crnogorci bogomi nijesmo“ !

  Ko je ovđe zbunjen , Antić ili činjenice , veli Njegoš „vi srbi …mi crnogorci“ , i sad Njegoš srbin ha , ha , ha , zar ovaj piše knjige , e zato je Srbija đe je , kad ovakvi njome upravljaju .

 5. 0
  0

  Ovo montenegrinsko avetanje slusam bar 50 godina. U njemu je bitno (izmedju ostalog) da se nadje mjesto gdje Njegos, Sveti Petar, kralj Nikola, itd. pomenu u nekom kontekstu srbe i crnogorce odvojeno, sto naravno ne znaci da negiraju da su crnogorci srbi, jer se to moze naci na stotine mjesta. („…Srpkinja ga jos radjala nije od Kosova, a i prije njega…“ ili ovdje gdje pominje ime crnogorsko: „…Sto pominjes Kosovo, Milosa, svi smo na njem srecu izgubili; al su misca ime crnogorsko uskrsnuli s kosovske grobnice nad oblakom, u vitesko carstvo, dje Obilic nad sjenima vlada.“ Gorski Vijenac – 1010). Mislim da je Vladika ovdje jasan, a ako neko moze odavde da zakljuci da crnogorci nijesu srbi nesto mu u glavi fali. A Srbija i Crna Gora su dje su ne samo zbog onih koji vladaju njima, nego i zbog ovakvih Masa i Komlena koji mozga nemaju.

  • 0
   0

   Antiću , pa zar ti nacionalnu pripadnost određujes na bazi poezije , a istoriju učiš iz Gorskog vijenca ?
   Koju si to školu pohađao ?
   Mora da si i ti ka’ mali Rade istoriju učio doma slušajući gusle !
   Jedno su ideologije , politički pokreti , poezije , fantazije , a drugo su realna dešavanja i tok istorije , pa isti Njegoš je hrvatskom banu Jelačiću pisao pismo kao „bratu jednokrvnom , jednoplemenom“ , nudeći mu 10.000 crnogoraca kao vojnu pomoć , i šta sad , treba neko da nas ubjeđuje da smo hrvati ?

 6. 0
  0

  @ F 22

  Lovcu, sve si ti prijatelju u pravu!
  I sam kazes, e im nesto fali u glavi.
  Zato se meni nesto cini da se mi nepotrebno pacamo u psijatrijsku struku i praksu.
  Nece biti da se psihijatrijski bolesnici lijece jacom argumentacijom!?

 7. 0
  0

  g-Anticu, Radev tata je svojevremeno drpio nesto novca od pomoci koji su podgoricki Srbi skupili za poplavljena podrucja Srbije. Njemu nesto kupite.

 8. 0
  0

  Братимио се Његош и са Али пашом Ризванбеговићем (Сточевић) па нико не каже глупи мој ,,маша,, да су црногорци Турци.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here