Насловна Политика Чеченски специјалци крећу у Сирију

Чеченски специјалци крећу у Сирију

0
ПОДИЈЕЛИ

Припадници батаљона „Восток“ и „Запад“, јединица за специјалне намене Министарства одбране Русије, стационирани у Чеченској Републици спремају се да у Сирији чувају руску ваздухопловну базу Хмејмим, пренели су медији.

По речима неколико добро упућених извора из војног ресора Восток и Запад су крајем новембра реорганизовани у батаљоне војне полиције (ВП) и обучени за одлазак у Сирију. Људство је добило црвене беретке и ознаке ВП на раменима. Јединице ће до краја децембра бити размештене и почети да обезбеђују руске војне објекте у Сирији, преноси лист Известия.

Познавалац прилика на Блиском истоку Леонид Исајев са Високе школе за економију каже да су Чечени муслимани-сунити, дакле исте вере као и већина сиријског становништва, и то треба да олакша сарадњу са мештанима, међутим далеко је важнија репутација коју Чечени имају, а она се своди на то да ће свако паметан добро да размисли пре него што ступи у контакт са њима.

Како је нагласио експерт савремену представу о Чеченима формирали су медији деведесетих година прошлог века. Арапи не познају добро географију Русије, међутим свако од њих зна за Чечене и њихов рат. Они имају имиџ неустрашивих и сурових бораца, иначе потврђен у актуелном рату у Сирији, где на страни Асада ратује комплетан добровољачки чеченски батаљон.

Јединице формиране 2003. године, у којима служи кадар практично из свих делова Русије, дуго су попуњаване војницима чеченске националности па су незванично прозване „чеченски специјалци“. Експерти су сагласни да ће ове формације бити поуздана заштита руске ваздухопловне групе од терористичких диверзија такозване Исламске државе. Восток и Запад имају богато борбено искуство стечено служењем на терену у планинским и урбаним условима. Управо такве вештине, верују експерти, неопходне су за осигурање безбедности руских војних објеката у Сирији.

Извор: http://ruskarec.ru/news/2016/12/08/chechenski-specijalci-kretshu-u-siriju_654701

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here