Насловна Друштво ЦЕАК охрабрен Резолуцијом ЕП

ЦЕАК охрабрен Резолуцијом ЕП

0
ПОДИЈЕЛИ

Централноевропска алуминијумска компанија, (ЦЕАК), једна од највећих поверилаца Комбината алуминијума Подгорица охрабрена је, како наводе у саопштењу, робустном резолуцијом коју је усвојио Европски парламент о Извештају о напретку Европске комисије о Црној Гори.

kapdanas4_1

Резолуција је усвојена данас на пленарном гласању у Европском парламенту.Како је саопштено из ЦЕАК-а резолуција Европског парламента експлицитно позива Владу Црне Горе да “ријеши трговинске спорове са страним инвеститорима који су битни за економију Црне Горе”.

,,Резолуција изражава озбиљну забринутост због “кашњења у решавању стечајног поступка највец́ег индустријског произвођача Црне Горе, Комбината алуминијума” и позива на одрживо решење спора “на бази транспарентности и владавине права”. Заиста, резолуција Парламента истиче непоштовање Црне Горе за владавину права, и посебно жали што је “Црна Гора игнорисала забрану кипарског суда у вези са продајом КАП-а”.

Робусним језиком који озбиљно доводи у питање спремност Црне Горе да се придржава правила и одлука ЕУ, Европски парламент позива Црну Гору да “у потпуности призна релевантне одлуке правосудних органа држава чланица ЕУ”, саопштено је из ЦЕАК-а.

Коментаришуц́и резолуцију спољни бранилац ЦЕАК-а, Матиас Менке, рекао је да је Резолуција Европског парламента озбиљна оптужница према темпу реформи црногорске владе.

,,Парламент је с правом забринут гледе мањка напредка којег је Црна Гора постигла у рјешавању фундаменталних питања око заштите страних инвестиција у земљи. Владино крајње игнорисање владавине права у Црној Гори довело је до бројних међународних арбитражних предмета против државе који ризикују угрожавање финансијске стабилности земље. Сада, као сто је Европски парламент јасно препознао, морамо да томе додамо и непостивање ове црногорске владе не само према ЕУ правилима, него и према одлукама судова ЕУ чланица. Резолуција Европског парламента озбиљно доводи у питање подобност Црне Горе – заиста, њезину способност – да постане чланица ЕУ под садашњим руководством”, саопштио је Менке.

У позиву на рјешавање привредних спорова са страним инвеститорима резолуција Европског парламента рефлектира сопствене закључке Европске комисије у Извјештају о напретку из 2014 године, који је говорио о “ризицима за нови круг потенцијалних обавеза за јавне финансије” као резултату међународних арбитража против Црне Горе.

,,ЦЕАК је у више наврата позвао на споразумно рјешење спора око КАП-а и само је један од бројних страних инвеститора примораних да своја потраживања траже на међународним судовима због непримјене владавине права у Црној Гори. Текуће међународне арбитраже страних инвеститора против Црне Горе вриједе укупно близу милијарду еура, што је скоро једна трец́ина БДП-а Црне Горе”.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here