Насловна Друштво Цариник: Београђани нећете ући у Словенију!

Цариник: Београђани нећете ући у Словенију!

0
ПОДИЈЕЛИ

Путници из Београда, који су пре седам дана путовали у Словенију, на граничном прелазу Обрежје, на ауто-путу, између Хрватске и Словеније, доживјели су несвакидашњу непријатност.

rep-obrezje_620x0

Словеначки цариник Јанез Горшин је, према ријечима путника, из неколико српских аутобуса „скинуо“ искључиво оне чија је адреса становања у Београду! А једини разлог што им није дозволио прелаз образложио је ријечима да у његовој смјени, „Београђани не могу да се шеткају где хоће“!

Према ријечима путника, око сат времена, између три и четири ујутро, трајала је „паклена рутинска контрола“, у којој се цариник грубо понашао, викао и пријетио им забраном уласка у Словенију када год је он у смјени. И то само зато јер су Београђани! После иживљавања над путницима, печат у пасошу је обиљежио са две цртице и великим словом „Е“ – уобичајеним знаком за недостатак пратеће документације.

Пасоши су, међутим, били важећи, а за улазак у Словенију нису потребни ни виза, ни гарантно писмо. А управо то је као главни разлог наведено у писменим образложењима за забрану уласка у земљу.

Њихову агонију продужили су и возачи аутобуса који су по наређењу Словенаца морали да их, после свега, са „легалним“ путницима, врате 10 километара уназад, да се у глуво доба сами сналазе. Пошто ни српска амбасада у Љубљани, коју су успјели да добију око четири ујутру телефоном, није имала разумијевања, Београђани су се кући вратили са два изнајмљена комбија која су коштала 2.000 евра!

rep-obrezje-U-TEKST

„У Словенију идем барем два пута годишње, а овај пут сам пошао код пријатеља на крштење дјетета – каже за „Новости“ Слободан Благојевић, један од враћених путника. – После прегледа пасоша, у аутобусе су враћени путници, а нас 14 са београдском адресом задржани смо у царинској кућици. Ту нам је цариник Горшин, изразито љут и веома непријатан, рекао: „Шта ви Београђани мислите, да можете да се шеткате како хоћете! Е па не можете! Док сам ја у смјени и моја екипа, знајте да нећете ући“.

Како саговорник  „Новости“ каже, никоме од путника није било јасно зашто се тако понаша, јер му се нико није супротстављао, није им тражио новац, нити додатна документа.

„Људи су били престрављени, нарочито жене и пар старијих путника“, каже Благојевић.

„У једном моменту је почео да разврстава људе и да вуче жену за руке. Тада сам морао да одреагујем. Рекао сам му да нас или хапси, или пусти, али да престане да нас малтретира само зато што има пиштољ и значку. Чак нам је и пријетио да може да напише да смо преносили недозвољене ствари, или да нам „измисли“ било шта друго, јер ће се увијек веровати њему, а не путницима. Осим тога, рекао је и да има право да нас свуче голе због провере. И на крају, да само од њега зависи хоћемо ли прећи или не“.

0325-Obrezje_N

И други путници потврђују причу. Ипак, због страха од могућих последица, или спријечавања уласка у Словенију гдје често путују због родбине или посла, жељели су да задрже свој идентитет.

„Али, малтретирање које смо доживјели те ноћи не желим да се икоме понови. Нас троје смо мобилним телефонима снимили понашање цариника, али нам је Горшинова „екипа“ забранила да снимамо и натјерала нас да снимке избришемо. На крају је возачима речено да нас оставе испред границе да се сами сналазимо, а да остали могу да пређу границу“, рекао је један од путника из Борче

По повратку у Београд, ови путници су, како тврде, дали изјаве у Амбасади Словеније у Србији. Тамо им је, кажу, сугерисано да сачекају, да не „дижу прашину“ и да ће све бити сређено. Иако су доживјели велику непријатност, већина путника не жели да прича о овом случају, јер им је, како тврде, сугерисано да „ако мисле да поново путују у Словенију, забораве овај догађај“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here