Насловна Политика Царевић за аутономију Боке: Да будемо домаћини у својој кући

Царевић за аутономију Боке: Да будемо домаћини у својој кући

13

Предсједник будванског одбора Нове српске демократије Марко Бато Царевић казао је да Бока мора да добије статус аутомије, јер се једино на тај начин може спријечити њено економско и културно уништавање.

Царевић, који ће у октобру 2018. године, на челу Будве замјенити садашњег градоначелника Драгана Краповића, тврди да идеја о аутономији Боке није сепаратистичка, јер је она “кроз историју увијек имала статус посебне регије, која је била економски независна”.

Бока се тренутно налази у инфериорном културном и историјском положају. Централизацијом се све из извлачи  из Боке, а ништа се у њу не враћа. Зато она треба своју аутономију, нормално у саставу Црне Горе да функционише”, појаснио је Царевић, истичући да су мјештани  Боке имали свој препознатљив историјски и културни статус.

Свједоци смо да градови пропадају, не само економски, већ и културно. Довољан је примјер Котора и небриге државних органа, прије свега Министарства одрживог развоја, које је аминовало непланску градњу, због које смо данас дошли у ситуцију да град, у коме је више од половине културно-историјског насљеђа Црне Горе, треба да изгуби статус који је одбио од Унеско-а.  Колико су поједине грађевине угрозиле залив, довољно свједочи и упозорење да ни крузери можда више неће моћи долазити”, казао је Царевић.

Почетком маја је, на заједничком састанку представника локалних управа Будве и Котора, постигнута сагласност о покретању иницијативе за формирање Заједнице бокељских општина која би као регионално тијело штитила заједничке интересе Боке и Будве. Тиватска градоначелница др Снежана Матијевић раније је казала да нема потпуне информације  о тој идеји.

Царевић сматра да мјештани Боке не одлучују о развоју тог подручја, већ су само посмртачи .

То не желимо више да будемо. Исто је и са Јавним предузећем “Морско добро”. Тражимо да паре прво иду у Боку, а онда према сразмјери да се дио да  Влади”, казао је он, истичући да постоји опште незадовоољство и због  израде планске документације и  развојних планова.

Имате Грбаљ, који је тражио статус општине, гдје о развоју  22 километра обале  одлучују планери из Загреба. Немам ништа против, али то изгледа као да ми из Грбља пројектујемо шта ће бити изграђено на Сави. Када би имали статус аутономије, учествовали би више у раду и питали би се више. Да будемо домаћини у својој кући”, казао је Царевић.

13 КОМЕНТАРИ

 1. 1
  0

  Konačno se neko usudio progovoriti.Za Boku je svedno ko je na vlasti u Pogorici.Svaka će republička vlast koristiti Boku za svoje interese.Samo bokeško udruživanje i autonomija mogu stvar preokrenuti.Dok Boka ne dobije svoj IDS neće biti napretka.

 2. 1
  0

  Доста је ових што им је једина карактеристика за обављање посла и примање великих плата и држање свега под контролом била партијска припадност. Шта су све ти неспособњаковићи , дочепавши се директорских фотеља радили поштеним , вриједним грађанима. Треба се одвојити од ових који су то здушно и без мозга подржавали. Сјевер Црне Горе најгоре живи и ништа се не пита, а има своје ресурсе. И он треба да пође истим стопама, као наша мила Бока. Па нека се Никшићани питају шта би са њиховом привредом и градом. Чак им узеше и оно највредније: Електропривреду. Распарчаше је и све премјестише у Подгорицу. Прича се да ће и млин да им затворе. Од Пиваре, осим пар стотина радника, нико нема користи. Разобличавати овај перверзни, непоштени систем у ком су непоштени и неспособни зајахали поштене и способне.

 3. 0
  1

  Što prije u realizaciju te ideje, da bi se svi uvjerili o kakvim diletantima se radi. Poslušati savjet Nikole Zeca i istovariti kamion pijeska na magistralu, onemogućiti saobraćaj i potvrditi svoju autonomiju. Zauzeti tivatski aerodrom da bi se mogla dopremati pomoć iz Rusije. Ponosno istaći srpsku zastavu na Braićima. Sve su to viđeni obrasci srpskog ponašanja, sad je došlo vrijeme da i vi radite po njima. Nijeste vi obične budale, vi se srbi, budale mimo budala. Navijam za vas da
  što prije proglasite srpsku Boku, prije će vam doći i kraj.

  • 1
   0

   a vuk ponekad iskoči iz jagnjeće kože. ti se juče hvališ kako lijepo živiš, kako putuješ u dubaji i savjetuješ kako i drugi mogu lijepo živjeti ali neće da rade a sada kada i drugi hoće lijepo da žive od svoga mora, svoga rada ti prijetiš. lijepo je živjeti na grbači srpskog naroda ali pošto ste vi milogorci manjina kao i albanci i bošnjaci morat ćeš se naučiti da živiš sa tim

 4. 0
  0

  Погледајте шта ради АНБ. На свјетло дана од Демократа изнијета идеја о Заједници приморских општина а Удба на тастер пали своје „опозиционаре“ (гле чуда, опет из Нове) да причају о територијалној аутономији и тиме у старту компромитују идеју. Вјечити „опозиционари“ вјечито у служби тајне полиције.

 5. 0
  0

  Сјајна идеја , живјела Србска Бока , живјела Србска Стара Црна Гора , живјели сви Србски крајеви.
  На сепаратизам аутономијама.
  Толико смо ситни , јадни и биједни да изгледа морамо да се разбијемо на атоме да би се поново окупили и као један од најстаријих и великих и моћних народа достигли Царске висине као некада.

 6. 0
  0

  carević je car. samo pametno, bez zatezanja. zna se da srpsko-crnogorska jadranska obala radi a milogorci dobro žive. s druge strane šta milogorci znaju o turizmu sem da kradu. samo ujedinjeni u gandijevskom otporu diktatorskom režimu može se postići veći standard za obezpravljene i opljačkane

 7. 0
  0

  A nema frke , samo tražite i gotova stvar , a jeste dolje ugroženi u pm , odradite ta dva tri mjeseca i ležite godinu , a makse oli .

  • 0
   0

   Масја, Коле адио! Уживајте у себи самима. Прегазило вас је вријеме и огромна жеља да владате другима и да им отимате оно што они радом и памећу стичу. Џаба ће те се ви бусати и позивати на нека државна права. Ви сте све кредите потрошили, а ништа знали нисте. Не боли вас што ће се Албанци отцијепити, него што су они које сте до јуче омаловажавали на сваком кораку, коначно схватили да са вама среће нема и да се дижу и схватају да се са вама треба разграничити. Па нек свако слободно бира с ким ће. Мислим да ћете и ви тада коначно видјети колико вриједите.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here