Насловна Насловна ЦАНУ против МУПА-а поднијела кривичну пријаву

ЦАНУ против МУПА-а поднијела кривичну пријаву

0
ПОДИЈЕЛИ

Црногорска академија наука и умјетности поднијела је кривичну пријаву Министарству унутрашњих послова Црне Горе и Основном државном тужилаштву против НН лица, запосленог у МУП-у, због незаконитог регистровања као удружења грађана Дукљанске академије наука и умјетности, објављено је на сајту Црногорске академије наука и умјетности.

CANU

Кривична пријава је поднијета 9.марта а објављена је данас. Како се наводи у саопштењу ЦАНУ, рјешењем Министарства унутрашњих послова Црне Горе бр. 05-УПИ-006/14-1666/1 регистрована је као удружење грађана Дукљанска академија наука и умјетности  5. маја 2014. године.

“Међутим, важећим Законом о Црногорској академији наука и умјетности,  који је ступио на снагу марта 2012. године у члану 3. стриктно је уређено да  “одредницу академија наука и умјетности, у свом називу, не могу користити друга правна лица“ (осим Црногорске академије наука и умјетности). Дакле, цитирану одредницу у свом називу не могу користити удружења грађана, невладине  организације, нити други правни субјекти,  јер се на тај начин ствара конфузија у јавности, отвара се простор за манипулацију  од стране правних субјеката који немају пуни правни легитимитет него исти извлаче из ауторитета легалне државне институције, а што је децидно  законом забрањено”, сматрају у ЦАНУ.

Рјешењем МУП-а, како се додаје, грубо је прекршен Закон о ЦАНУ на штету интереса Црне Горе, а у корист удружења грађана чиме сте отворили простор за манипулацију.

“Имајућу у виду децидно законско уређење овог питања сматрам да је доношење инкриминисаног рјешења посљедица злоупотребе службеног положаја од стране службеног лица које је поступало у конкретном случају, чији идентитет треба утврдити као и од стране службеног лица које је вршило надзор, које је пропуштањем надзора или очигледно несавјесним радом повриједило законски заштићено право ЦАНУ на ексклузивно коришћење назива –академија наука и умјетности. Због свега наведеног,  захтијевамо да нашу пријаву као оштећеног, чији је законски заштићени интерес повријеђен, прихватите и предузмете одговарајуће мјере у правцу откривања извршиоца кривичног дјела и његовог процесуирања. Захтијевамо да нас обавијестите о одлуци по нашој кривичној пријави, у складу са законом”, закључује се у саопштењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here