Насловна Друштво ЦАНУ: Поступак Ђељошаја најбоље говори о њему самом

ЦАНУ: Поступак Ђељошаја најбоље говори о њему самом

1
ПОДИЈЕЛИ

Нецивилизацијски поступак посланика Албанске алтернативе Ника Ђељошаја, непримјерен данашњем времену, представља незапамћен преседан у политичком животу и политичкој култури савременог парламентаризма, а овакав поступак посланика најбоље говори о њему самом, казали су из Црногорске академије наука и умјетности (ЦАНУ).

Како су истакли на данашњој сједници, брине их што се ово догодило у Скупштини Црне Горе, гдје је, како наводе, овај перформанс послужио као могућа најава отварања крупнијих питања него што је критика садржине појединих одредница Рјечника.

„Надамо се да ће посланик Ђељошај упознати црногорску јавност, а нарочито своје колеге у Скупштини Црне Горе, и са „Платформом за рјешење албанског националног питања 44 Академије наука Албаније (Тирана, 1998) и да ће, као грађанин Црне Горе према њој поступити на адекватан начин“, истичу из ЦАНУ.

Из Академије су на овај начин и изразили протест протест предсједнику Скупштине Црне Горе и предсједницима посланичких клубова што су дозволили да се на овај начин унизи достојанство најзначајније законодавне институције Црне Горе.

„Предсједнишво је затражило да Савјет за израду Рјечника анализира примједбе изнесене поводом садржаја И тома Рјечника и досадашњи начин рада у циљу отклањања недостатака и предлагања унапређења рада на Рјечнику“, навели су ИЗ ЦАНУ.

Ђељошај је јуче у Скупштини „рециклирао“ неколико листова спорног Рјечника црногорског књижевног и народног језика. Како је истакао, то је учинио у име свих Албанаца јер су академици ЦАНУ, између осталих, термин „албанизација“ описали као „наметање албанског језика, културе и обичајима другим народима“. Ђељошај у Скупштину донио апарат за уништавање докумената, поцијепао неколико листова и „рециклирао“ их како би сликовито показао што мисли о рјечнику.

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  Истина, уважена господо академици, али gore navedeni је само анонимни, неквалификовани гађанин, тј. посланик po principu „pozitivne diskriminacije“, лаик ( осим у области albansko-montenegrinskog ултранационализма), али овдје озбиљна стручна јавност мора да постави питање: Kакав је цивилизацијски čin грубо отимање, преименовање и сакаћење КАРАЏИћЕВОГ, Његошевог, Љубишиног, М. Миљановог, Цуциног, Краљ Николиног, Ђукићевог, Лалићевог, Зоговићевог, Вешовићевог, Костићевог, Кишовог, Николићевог, Лаиновићевог, Пекићевог, Војводићевог, Благојевићевог, Павићевићевог, Пилетићевог, Д. Ђупићевог, Секуловићевог, Јовановићевог, Радусиновићевог, Мартиновићевог, Калезићевог, Поповићевог, Лучићевог, Д. Ђуровићевог, М. Ћупићевог, М и М. Краљевог, Стругаровог, Лакићевог, Дашићевог, Ивановићевог, Томићкиног, Вукановићкиног, Калезићкиног, Бећковићевог, Шћепановићевог, Вуксановићевог, Ж. Ђуровићевог, Јововићевог, Трипковићевог, Лакушићевог, Ракчевићевог… СТЕВАНОВИЋЕВОГ, ВУКОВИЋЕВОГ, ОСТОЈИЋЕВОГ … српског језика, дакле језика, на којем су написана сва досадашња највећа дјела најистакнутијих црногорских стваралаца – махом бесмртника, академика достојних најећег звања и поштовања, без обзира како су се поменути и бројни њима блиски национално, хтједох рећи и политички изјашњавали, али нећу из страха да не оскрнавим СМИСАО ПОСТОЈАЊА АКАДЕМИЈЕ!
  Наравно, могућ је и пожељан рјечник – лексикон црногорских говора са историјског, актуелног и претпостављеног НАУЧНОГ аспекта, БЕЗ БИЛО КАКВЕ АНТИ-ПОЗИЦИЈЕ!
  И наравно, гријех је огријешити се према Албанцима ЧАК и онда кад се они гријеше о нас, када, за сада појединци, али не лези враже, јасно исказују претензије на велики дио црногорске материјалне и културне баштине, знамо гдје је Космет, а знамо и гдје може, према неким „картографима“ да се пресели, рецимо – ПОДГОРИЦА „?!
  Гријех је огријешити се о људским правима било ког појединца или народа. ИЛИ МОЖДА СМАТРАТЕ : Н И Ј Е Г Р И Ј Е Х О Г Р И Ј Е Ш И Т И С Е П Р Е М А С Р Б И М А !!!??
  Бојим се за ЦАНУ, страх ме је страха академика да се „не замјере“, „da podiđu“ vlastima, diktatoru, NATO-prokuratoru ?
  Власт је, режими су нестални и непостојани, а академска је истина бесмтрна, али само кад је и ако је речена или почињена истина достигнута без пустог погледа према recimo NATO-изнуђеном привидном смјеру актуелног друштвеног пустињског вјетроказа!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here