Насловна Друштво ЦАНУ: Наводи Дневних новина и Пинк М нетачни и резултат хајке

ЦАНУ: Наводи Дневних новина и Пинк М нетачни и резултат хајке

1
ПОДИЈЕЛИ

Контроверза поводом новоштампаног Рјечника црногорског језика резултирала је навидима о оставци предсједника Црногорске академије науке и умјетности Момира Ђуровића, које су данас пренијеле Дневне новине и Пинк М телевизија.

„Предсједник Црногорске академије наука и умјетности академик Момир Ђуровић повући ће се ускоро са функције првог човјека ЦАНУ и прије истека мандата„, пишу ДН.

Међутим, Ђуровић је демантовао ове изворе, истичући да су производ хајке која се води поводом Рјечника црногорског народног и књижевног језика.

„Наводи објављени у Дневним новинама и Пинк М телевизији да ће се предсједник Црногорске академије науке и умјетности Момир Ђуровић повући са функције прије истека мандата тендециозни су и нетачни и очигледно у склопу хајке која се води поводом Рјечника црногорског народног и књижевног језика. О таквом повлачењу никада није било ријечи. Ради се о редовним изборима за ново руководство ЦАНУ-а, у складу са Статутом и Законом о ЦАНУ, који нијесу ни у каквој вези са наставком рада на капиталном пројекту израде Рјечника“, наводи се у саопштењу ЦАНУ-у достављеном ЦдМ-у.

Академик Ђуровић је предсједник ЦАНУ од 2002. године и са тог мјеста био свједок бројним притисцима власти на Академију као институцију и цјелокупну академску јавност.

Подсјећамо да се о оставци предсједника ЦАНУ прича још од његовог боравка у Македонији, поводом којега је у депеши тадашњег амбасадора Црне Горе Душана Мрдовића наведено је да је Ђуровић изузетно негативно говорио о предсједнику Црне Горе Филипу Вујановићу, бившем министру вањских послова Милану Роћену и министрици науке Сањи Влаховић, те да је на ручку са предсједником МАНУ чак изјавио да је Црна Гора „нецивилизована“, „недемократска“, „стаљинистичка“ држава и да, „као таква, не треба да постоји“.

Ђуровић је све ово демантовао, наводећи да се ради о информбировском подметању, а у јавности су колале приче да је и Предсједништво ЦАНУ имало намјеру да поднесе колективну оставку као знак подршке Ђуровићу и отпор према ономе што се ради Академији.

У то вријеме било је актуелно доношење Закона о ЦАНУ који је изазвао велики револт и отпор међу академицима, који су истицали да се тим актом покушава политизовати независно научно дјеловање ЦАНУ.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    E moj Djurovicu! Da ste pustali glas ka sto niste kad se moglo, ne bi vam sad o oobbrazu radile dnevne n i pink televizija. Sad trpite! Nauka koju komentarise pink trebalo bi da se pozabavi nekim drugim poslom, a nikako naukom

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here