Насловна Поглед Чанковић: Идеја „независно Косово за независну Српску“ као да дајемо наше за...

Чанковић: Идеја „независно Косово за независну Српску“ као да дајемо наше за своје

0
ПОДИЈЕЛИ

Србски народни покрет „Избор је наш“ сматра изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да се нада да ће БиХ признати Косово, врло опасном и дестабилизирајућом за регион, тим прије што она долази из БиХ која је државна заједница Федерације БиХ и Републике Српске – саопштио је предсједник Покрета Дане Чанковић.

Према његовим ријечима, збуњују и изјаве српских политичара о сецесији Републике Српске, а поготово изјава бившег предсједника Републике Српске, Драгана Чавића, који је рекао: „Онај који подржава сецесију Косова и Метохије у сусједној држави Србији, даје пуну подршку сецесији РС у властитој држави БиХ“.

„На тај начин бивши предсједник у потпуности изједначава, са једне стране, друштвенополитичко уређење Србије и БиХ, а са друге стране, Косово и Републику Српску. Он тиме угрожава положај Републике Српске у БиХ, који је међународно признат Дејтонским споразумом. Косово и Метохија је јужна српска покрајина, а Албанци у Србији су национална мањина а на Косову и Метохији, јужној српској покрајини демографску већину су обезбиједили на незаконит начин, тако што је у Брозово вријеме преко  300.000 Албанаца из Албаније нелегално прешло на КиМ, а у истом периоду забрањен је био повратак Срба и Црногораца на тај простор“, истиче Чанковић и додаје:

„Како је настала дејтонска БиХ, кад јој је била оснивачка скупштина, који јој је устав? Дејтонска БиХ је настала међународним уговором, којим је дефинисана као државна заједница Федерације БиХ (бошњачко-хрватски ентитет) и Републике Српске (српски ентитет), а устав јој је Анекс ИВ Дејтонског споразума. Из тих разлога не можемо говорити о сецесији, или народски отцјепљењу Републике Српске, што је у правном смислу кажњиво, већ можемо говорити о раздруживању Републике Српске и Федерације БиХ, односно издвајању Републике Српске из наметнуте БиХ. Наметнута нам је и кроз један процес преноса овлаштења са нивоа ентитета на ниво БиХ. Тиме је насилним путем јачала БиХ а слабила Република Српска.“

Покрет закључује да положај и статус Косова и Републике Српске нису исто.

„Идеја да се за независно Косово добије независна Република Српска, значило би за српски народ, језиком трговца, да дајемо наше за своје“, став је Покрета.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here