Насловна Насловна Ћаловић жртва прљаве кампање, подршка Комисији за новинаре

Ћаловић жртва прљаве кампање, подршка Комисији за новинаре

0
ПОДИЈЕЛИ

У предлогу резолуције о Црној Гори и пропратном извјештају који ће данас бити пред посланицима Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПССЕ), Црна Гора је упозорена да до 2017.године мора обезбиједити мјерљиве резултате у области владавине права, јер ће у супротном опет бити подвргнута мониторингу те панеевропске организације.

mapa

Аутори резолуције и извјестиоци за Црну Гору Кимо Саси и Тери Лејден осудили су недостатак резултата у борби против корупције на високом нивоу, али су ипак закључили да је од 2012. године урађено довољно да се предложи укидање мониторинга како Црна Гора испуњава обавезе из чланства у Савјету Европе.

Сада се прелази у фазу постмониторинга, с тим да мониторинг може бити враћен ако за двије године не буде мјерљивих резултата.
vanja-calovic1

У резолуцији и извјештају наводи се да је афера „Снимак” и даље неријешена, а да је лист „Информер” водио клеветничку кампању против директорке Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС) Вање Ћаловић, кршећи њена људска права, након што је МАНС током локалних избора у мају прошле године понудио доказе о куповини гласова.

afera-telekom-ekskluzivno-vijestima-slika-362521

Саси и Лејден су подсјетили и на аферу „Телеком”, куповину мотела „Златица” за специјалну полицију и вишемилионске уговоре за правне консултантске услуге које плаћа Електропривреде Црне Горе. Наглашено је да Црна Гора мора да расвијетли нападе на новинаре, а посебно убиство уредника „Дана” Душка Јовановића.

„Поздрављамо формирање Комисије за праћење дјеловања надлежних органа у истраживању случајева пријетњи и , насиља над новинарима, којој предсједава замјеник уредника „Дана” Никола Марковић. Тај позиtиван потез ће помоћи да се омогући правда и успостави повјерење између новинара који се се баве истраживачким новинарством и власти. Надамо се да ће Комисија помоћи у расвјетљавању неких неријешених убистава и напада посебно убиства Душка Јовановића и генерално вратити повјерење у институције друштва. Примијетили смо да су два случаја ријешена након подстицаја од стране Комисије двојица осумњичених ухапшени су због експлозије испред зграде „Вијести”, а шест људи је ухапшено након напада на новинарку у Никшићу -наводи се у извјештају Сасија и Лејдена.
nikola markovic 1
Они подсјећају да је питање могућих злоупотреба државних и административних ресурса за страначке потребе у неколико наврата поменуто од стране посматрача из Парламентарне скупштине Савјета Европе који су пратили гласање у Црној Гори.

„Ти случајеви су широко обрађивани у медијима након што је дневни лист „Дан” објавио транскрипте изјава званичника ДПС-а које указују на такве злоупотребе, констатовали су Саси и Лејден.

Извјестиоци ПССЕ су подсјетили и да је Демократски фронт (ДФ) тврдио да су предсједнички избори 2013. године покрадени, „што све наводи на закључак да је потребно знатно више напора да би се повећало повјерење у изборни процес”.
izbori

У извјештају се наводи да су многи довели у питање капацитет Државне изборне комисије да прати примјену закона. Такође, поводом локалних избора одржаних прошле године, указано је да је МАНС поднио више од 130 кривичних пријава за повреда права на слободно гласање.

-МАНС је оптужио ДПС за кршење изборног закона и куповину личних карата од присталица опозиције како би их спријечили да гласају. Директор МАНС-а Вања Ћаловић је од тада изложена многим критикама, а недавно је била на мети клеветничке кампање у једном медију. Лист „Информер” објавио је увредљиве извештаје који дискредитују лични и професионални интегритет Ћаловићеве, кршећи њено људско достојанство, што је недопустиво и не треба да остане некажњено. Тај инцидент се догодио у контексту који, како смо запазили, треба да загорча живот невладиним организацијама које надзиру јавне послове и објављују критичне извјештаје. О суштина информацији мора се разговарати, али критиковање људи који су изнијеле податак није прикладно сматрају Кимо Саси и Тери Лејден.

reg-savet-evrope

Владавина права је кључна

Извјестилац ПССЕ за Црну Гору Тери Лејден рекао је за „Дан“ да би расправа о Црној Гори на пленарној сједници у Стразбуру требало да почне данас послије подне. Прије пленарне сједнице, како је појаснио, засједаће Одбор за мониторинг, на коме ће бити ријечи о амандманима на резолуцију.

-Видјећемо шта ћемо од амандмана прихватити, али они свакако неће промијенити суштину нашег извјештаја. Један од њих се односи на то да се резиденцијални услов за право гласа скрати на 12 мјесеци, што је препорука Венецијанске комисије. Мислим да смо направили фер извјештај, који правилно процјењује дешавања у држави, казао је Лејден.

Он је рекао да су пред Црну Гору постављени конкретни задаци у вези са владавином права, а ако до 2017.године не буде резултата, мониторинг може опет да буде уведен.

„Било је напретка, али, као што смо и указали у нашој резолуцији, Црној Гори је потребан континуиран напредак -поручио је Лејден.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here