Насловна Политика Ћаловић: Пореска управа да се укључи у истрагу Маровићевих милиона

Ћаловић: Пореска управа да се укључи у истрагу Маровићевих милиона

2
ПОДИЈЕЛИ

Извршна директорица Мреже за афирмацију невладиног сектора МАНС Вaња Ћаловић позвала је данас Пореску управу Црне Горе да се укључи у финансијску истрагу против Светозара Маровића због, како тврди, сумњи за незаконито богаћење и упутио иницијативу за покретање финансијске провјере његових прихода и имовине, како би се у што краћем року открио извор близу четири милона долара које су Маровићи крили на тајном швајцарском рачуну.

Vanja Calovic 03

“У оквиру финансијске истраге на основу кривичне пријаве коју је МАНС већ поднио, Врховни држани тужилац би требало да прикупи све податке о имовини породице Маровић, али и о плаћеним порезима и том смислу Пореска управа има незамјенљиву улогу у откривању могућег незаконитог богаћења”, рекла је Ћаловић.

Према њеним ријечима скоро четири милиона долара на свом рачуну је скривала супруга Светозара Маровића, Ђорђина, како од Комисије за спречавање конфликта интереса и јавности, тако и од тужилаштва, али и Пореске управе.

Ћаловић каже да се новац обично сакрива на тајним рачунима ван земље да би се прикрило његово поријекло, али и да би се избјегло плаћање пореза држави.

“Иако је у случају Маровићевих тајних милиона кључно питање поријекло тог новца, те сумња да је стечен на незаконит начин, сматрамо да Пореска управа мора да утврди и саопшти јавности да ли је породица Маровић утајила порез на 3,8 милиона долара који су били сакривени у Швајцарској”, сматра она.

Према њеним ријечима износ пореза који би се морао платити на скривена 3,8 милиона долара је  толики да је његова утаја већ квалификована као кривично дјело у Кривичном законику Црне Горе.

“Наиме, према нашем пореском законодавству, порез на добит од 3,8 милиона скривених у Швајцарској износи висе од 300.000 долара. За утају тог износа пореза КЗ предвиђа казну од једне до осам година затвора, као и додатну новчану казну. Напомињемо да званични подаци о имовини и приходима породице Маровић у посљедних неколико година показују да толики новац породица Маровиć никако није могла да уштеди од редовних прихода, те да постоји основана сумња да је ријеч о незаконитом богаћењу”, тврди Ћаловић.

Она сматра да поред овог рачуна и подаци о власништву породице Маровић над некретнинама такође наводе на закључак да се Маровић незаконито обогатио, али и отварају питање плаћања пореза на дио имовине који је законито стекао.

“Процес утврђивања утаје пореза на рачунима клијената ХСБЦ банке је у другим земљама већ увелико у току, а порез који су друге дрзаве по том основу наплатиле од оних који су крили новац у Швајцарској, мјери се милијардама еура”, истакла је она.

Ћаловић је нагласила да је пореска управа почетком претходне седмице најавила да ће „свакако предузети активности на прикупљању информација неопходних за утврђивање евентуалног основа за спровођење инспекцијског надзора и осталих активности из надлежности њихових органа у случају тајних рачуна у швајцарској ХСБЦ банци који су били повезани са Црном Гором.“

“Због посебног значаја овог случаја за јавни интерес, очекујемо да ће врхони државни тужилац, пореска управа и све надлежне институције поступати законито и ефикасно и у што краћем року упознати јавност са резултатима истраге против Маровића због сумњи на незаконито богаћење”, закључила је Ћаловић.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here