Насловна Друштво Ћаловић: Документа о Маровићу аутентична, спорно поријекло пола милиона еура

Ћаловић: Документа о Маровићу аутентична, спорно поријекло пола милиона еура

0
ПОДИЈЕЛИ

Директорица Мреже за афирмацију невладиног сектора МАНС Вања Ћаловић казала је да су документа о милионима породице Маровић на тајном рачуну у швајцарској банци ХСБЦ аутентична и да на листинзима не постоје печати. Она је открила и да је спорно поријекло пола милиона еура којима су Маровићи саградили једну кућу.

Vanja Calovic 03

Подсјећамо, Дан и Вијести су недавно објавили да је супруга Светозара Маровића имала рачун у швајцарском огранку банке ХСБЦ на којем је у једном периоду посједовала 3,8 милиона долара, које потпредсједник Демократске партије социјалиста ДПС није пријављивао у својим званичним извјештајима о имовини. Према подацима до којих је дошла међународна група новинара, приступ тајном рачуну Ђорђине Маровић имали су њен супруг Светозар и син Милош.

„Овај документ долази из Међународног центра за истраживачко новинарство. Ако неко у том центру у Вашингтону, или неко у Ле Монду у Француској, или у тамошњој Пореској управи има нешто лично против Светозара Маровића, онда је могао фалсификовати и тај документ. У супротном он је аутентичан, једнако као што су аутентичне стотине хиљада страница других докумената на основу којих су поједини људи већ осуђени или су обавезани да плате утајени порез“, рекла је Ћаловић у емисији „Начисто“ на ТВ Вијести.

Она сматра да је смијешно што се потенцира да на тим документима не постоји печат јер, како наводи, свако зна за аферу „Свисликс“ и да су документа узета из рачунара банке.

„Просто је нереално очекивати да један инсајдер, који покупи документацију и достави је даље, прође неку правну процедуру да му неко удари печат на све то“, истакла је Ћаловић.

Она је показала документ до којег је МАНС дошао, а у коме стоји да је 20. јануара 2012. године Ђорђина Маровић купила објекат од 207 метара квадратних са земљиштем од 800 квадрата. У том уговору, како додаје Ћаловић, наводи се да је тај објекат са земљиштем плаћен 300.000 еура и то да је цијена у цјелости исплаћена прије потписивања уговора.

„Не само што се поставља питање одакле тај новаћ, већ постоји још нешто. Ђорђина Маровић је купила тај објекат да би га срушила и на том мјесту градила потпуно нови објекат. Она се обраћа Секретаријату општине Будва и тражи грађевинску дозволу. Секретаријат обрачунава обавезу да плати комуналије у износу од 68.401 еуро. Полиса осигурања показује да је процијењена вриједност изградње новог објекта 306.334,62 еура. Тај објекат је изграђен. Када све то саберемо ради се о износу од 674.000 еура“, додаје Ћаловић.

Према њеним ријечима, Ђорђина Маровић је у 2013. години имала кредит од Прве банке у износу од 85.000 еура.

„Када се тај кредит одузме од ове суме остаје потпуно необјашњено 589.000 еура. У претходним годинама не постоје приливи, продаја који би оправдали ту трансакцију“, закључила је Ћаловић.

Подсјећамо, Пореска управа ПУ најавила је да ће провјерити регуларност пријављивања и плаћања пореских обавеза у случају тајног рачуна породице потпредсједника Демократске партије социјалиста ДПС Светозара Маровића. Такође, Комисија за утврђивање конфликта интереса покренуће управни поступак и позвати високог функционера ДПС-а на разговор.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here