Насловна Друштво Чадеж: Србија повећала извоз у Немачку

Чадеж: Србија повећала извоз у Немачку

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник ПКС Марко Чадеж каже да је Србија прошле године извезла у Немачку робу у вредности од 1,3 милијарде евра, што је повећање од 28,4 одсто.

CADAZ

Председник Владе Александар Вучић боравиће сутра у радној посети Минхену где ће се састати са премијером немачке савезне покрајине Баварске Хорстом Зехофером и министарком за Европу и регионалне односе Беатом Мерк.

Током ове посете, предвиђени су и сусрети Вучића са представницима привреде и баварских предузећа у оквиру Бизнис форума, који у Минхену организују привредне коморе Србије и Немачке.

Чадеж је у интервју за Б92 рекао да је Баварска од 16 немачких покрајина највећи трговински партнер Србије.

„Скоро трећина нашег извоза у Немачку одлази у баварску. Са бараваским компанијама чак имамо и суфицит о пола милијарде евра, толико српска предузећа извезу у Баварску“.

Чадеж наводи да Србија жели да привредницима у Немачкој покаже још једном шта је то урађено, шта је донето од нових закона и шта је то што може да им понуди да дођу и да инвестирају.

Мислим да се доста тога променило за послењих годину дана и то се види само ако узмете законске оквире, видећете да је пословна клима другачија него пре две или три године. То се види ако узмемо Закон о раду, Закон о планирању и изградњи, сређивање пореског законодавства. Оно што је важно јесте да немачки инвеститори који долазе у Србију планирају дугорочне инвестиције, они овде планирају да остану. Они наме не допринесе само запошљавањем, већ доприносе и нашем извозу“.

Чадеж додаје и да Србија има да понуду једну кључну ствар, а то су споразум о слободној трговини са Русијом и са Турском и са ЕУ.

„Сви знамо да не живимо у земљи који има најидеалније услове за пословање. Оно што је њима важно јест да виде тренд да постоји јасна линија политичког руководства где жели да иде и да постоји једна врста стабилности. То је оно што немачки инвестирори овде данса осећају. То се види и из тога што постојећи инвеститори проширују своје капацитете и проширују постојеће фабрике и запошљавају нове људе“.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here