Насловна Политика Булатовић: ДПС контролише АНБ, обесмишљена парламентарна контрола

Булатовић: ДПС контролише АНБ, обесмишљена парламентарна контрола

0
ПОДИЈЕЛИ

„Данас сам учествовао у раду сједнице Одбора за одбрану и безбједност поводом Извјештаја Агенције за националну безбједност, а који је образлагао в.д. директора Дејан Перуничић. Ово је било ad hoc учешће у раду овог одбора, што значи да ће сви чланови овог радног тијела из ДФ-а наставити бојкот из јавности познатих разлога“, саопштио је Предраг Булатовић.Predrag-Bulatovic1

Функционер ДНП-а је објаснио да је учествовао парцијално на раду сједнице Одбора за одбор и безбједност, само да би добио одговор од в.д. директора Дејана Перуничића, поводом противзаконитог и бруталног протјеривања протојереја др Велибора Џомића из Црне Горе. Како је Булатовић упутио исто питање 12. марта ове године, и још није добио одговор, тако се и одлучио да учествује на данашњој сједници.

,,Разлог мог учешћа у раду једног дијела ове сједнице је тај што господин Перуничић није одговорио ни на који начин на захтјев који сам упутио 12. марта ове године да сходно Закону о парламентарном надзору и Закона о тајности података извршим увид у досије АНБ-а о протојереју др Велибору Џомићу, који је био акт основа за његово незаконито и брутално протјеривање из Црне Горе. Подсјећам да сам 27. априла текуће године упутио ургенцију в.д. директору АНБ-а да одговори, а што он није учинио до данас. Његово присуство на сједници одбора је била мотивација да учествујем само у једном дијелу сједнице и да затражим одговор на ова питања а због којих су брутално погажена људска права господина Џомића, дерогиран Управни суд и његова привремена мјера с тим у вези, чиме се показало да одређени органи и појединци у Црној Гори могу бити изнад закона, Устава, међународних стандарда у области људских права и слобода„, наводи Булатовић.

Члан предсједништва ДФ-а мисли да је игнорисање одговора, само огледало смањеног нивоа парламентарног надзора и контроле АНБ-а. Булатовић сматра да једино сам врх ДПС-а има контролу над овим тијелом.

,,Поред конкретне материје везано за господин Џомића као једног од наијстакнутијих свештеника и интелектуалаца у канонском православном свијету у Црној Гори и Србији, интересовало ме је да ли је игнорисањем одговора на моја питања АНБ одлучила да смањи ионако низак ниво парламентарног надзора и контроле њене функције и конкретне дјелатности. Ја сам убијеђен да за овакво ћутање в.д директор АНБ је имао политичку подршку њему надређених , иако је он оцијенио да је ћутање последица неких додатних провјера и радњи које се очигледно врше у АНБ-у, везано за случај Џомић.

Мој утисак је да у овом тренутку и даље постоји снажна контрола АНБ-а од стране врха Владе и врха ДПС-а, и да постоји пројекат дискриминације према свештенству канонске православне цркве у Црној Гори и према значајном броју представника српског народа који се боре за остваривање евидентно угрожених права ове популације у нашој држави. Имам осјећај да се ове негативне појаве не могу искључиво везати само за врх ДПС-а, већ да се из одређених других политичких структура власти врши притисак на Владу да мора да спроводи такву политику“, наводи се у даљем саопштењу.

Булатовић је на крају оцијенио да је случај протојереја Џомића, очигледно у некој врсти процеса. Што се тиче контроле и надзора ове агенције, оно по Булатовићу постоји само про форме.

,,Ја оцјењујем да је моје ad hoc присуство имало макар ограничени ефекат да сазнам да случај Џомић, што се АНБ тиче, је очигледно у неком процесу. Међутим, велика је одговорност предсједника Одбора за одбрану и безбједност да уз чињеницу да 3 члана бојкотују ово радно тијело, уложи напор макар да технички ова тајна служба испоштује закон, а што се саме суштине тиче, гледајући извјештај АНБ који сам добио на сједници и обим информација који се даје члановима одбора, он показује да нема нити реформе ове тајне службе, а да се парламентарни надзор и контрола пројектовано све више ограничавају а тиме и обесмишљавају“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here