Насловна Насловна Булатовић: На реду су протести

Булатовић: На реду су протести

4
ПОДИЈЕЛИ

Предраг Булатовић, функционер Демократске народне партије, је у интервјуу за Монитор навео да организовање протеста не искључује и остале видове демократске борбе, као што су разне врсте бојкота, чак и бојкот државног и свих локалних парламената, укључујући и оне општине гдје опозиција врши власт, али сигурно не на начин као што је то досад био случај.

predrag-bulatovic2

Пише: Милена Перовић Кораћ (МОНИТОР)

МОНИТОР: СДП није прихватио понуду опозиције да уђе у прелазну Владу. Јесте ли изненађени, имајући у виду да се с правом сумњало у „развод” СДП-а и ДПС-а након скоро двије деценије заједничке владавине, а посебно послије подгоричких избора?

БУЛАТОВИЋ: ДПС и СДП су 18 година у коалицији и то је период тоталног слома Црне Горе у свим кључним друштвеним областима, а значајан дио одговорности за то сноси управо СДП. СДП у ових 18 година није ниједном покушао стварно да напусти ДПС.

Упркос томе догодио се политички феномен, увјерење јавности, да ће СДП напустити ДПС, као и очекивање да ће у Подгорици, и још једном броју градова ова партија формирати власт са опозицијом. Након тога се стварао и амбијент даје СДП спремна прихватити чак и прелазну владу. Најснажнији утицај да се створи овакав неодрживи феномен извршили су дежурни аналитичари, медији и поједини политичари ван СДП а који су из различитих побуда вјеровали руководству ове партије.

milo đukanović_ ranko krivokapić

Са СДП-ом је затворен читав, али празан политички круг, и увјерен сам, стављена тачка на заблуду да опозиција са њима може смијенити ДПС.

Демократски фронт сада, као најјачи субјект у опозицији, и једини који није политички фрагментиран, има обавезу да осмисли политичку акцију за промјене стања у Црној Гори, а којих нема без смјене са власти Ђукановићевог ДПСа и Кривокапићевог СДП-а.

МОНИТОР: Шта даље?

БУЛАТОВИЋ: Предсједништво ДФ-а је још у децембру 2014. донијело одлуку о организацији бројних састанака и трибина по Црној Гори у функцији организовања протеста. Конституенти нашег политичког савеза ће у наредних неколико дана отпочети са реализацијом ове активности, као приоритетне и доминантне у нашем даљем дјеловању. Након обиласка црногорских градова, и доношења начелне одлуке о организовању протеста, ДФ ће на Предсједништву размотрити коме из опозиције и цивилног сектора треба упутити позив за разговор на тему заједничког организовања протеста. Организовање протеста не искључује и остале видове демократске борбе, као што су разне врсте бојкота, чак и бојкот државног и свих локалних парламената, укључујући и оне општине гдје опозиција врши власт, али сигурно не на начин као што је то досад био случај. Овакав Вид бојкота, који ми у Демократској народној партији сматрамо легитимним, може имати пуни смисао једино ако је свеобухватан и бескомпромисан, а то подразумијева велика одрицања кроз лични примјер и појединаца и политичких субјеката.

МОНИТОР: СНП је доживјела раскол. Дио, предвођен Алексом Бечићем, напустио је партију узјавне сумње у опозициони карактер најужег руководства СНП-а. Неки сматрају да је расцјеп кренуо још кад сте ви напустили СНП због неслагања са одлуком Срђана Милића да наступи самостално на изборима 2012. године а не као дио уједињене опозиције?

БУЛАТОВИЋ: Имајући у виду да сам стварао СНП и био њен Предсједник, као и да сам 2012. искључен из те партије, немам посебан коментар. Ипак, пажљиви и непристрасни познаваоци политичке сцене у Црној Гори и значајан дио јавности, добро знају које су све политичке и програмске разлике тада биле између наше групације, коју је предводио Милан Кнежевић, и тадашњег врха СНП-а. Ставове руководства СНП-а је подржала већина у ГО. Епилог нашег разлаза најбоље су оцијенили бирачи који су 2012. године спустили СНП са 16 на 9 посланичких мандата. Зато сматрам да би однос између садашњег СНП-а и оних који су сада напустили СНП, управо требало да оцијене бирачи на неким наредним изборима, тако што ће свако од њих измјерити своју политичку тежину.

bivsi snp skupstina

Ми из ДНП-а ћемо пажљиво пратити залагање свих њих, не само када је у питању однос према ДПС-у, већ и према ономе што ће бити њихово политичко и програмско дјеловање из угла наших темељних програмских опредељења. На основу тога ћемо мјерити облике и чврстину евентуалне или могуће политичке сарадње.

МОНИТОР: У јавности се помињало да сте ви 2006. године довели Милића за Предсједника СНП-а.

БУЛАТОВИЋ: То није тачно. Препознајем политичку позадину тих ставова. Само злуради не желе прихватити чињеницу да сам 2006. без икаквих притисака поднио оставку на функцију предсједника СНП а, преузимајући на себе, колико видим, сву одговорност и за друге. Тачно је да сам након Милићевог избора за Предсједника подигао његову руку у знак подршке јединству и јачању СНП-а, што бих урадио и да је неко други био изабран, и због тога се не кајем. Као што је и излишно је подсјећати на јавна неслагања која сам имао са руководством СНП а од 2007. године, и која су у коначном кулминирала мојим приступањем ДФ -у2012. године.

МОНИТОР: СНП није једина опозициона партија која је скорије доживјела раскол. Мислите ли да то може бити почетак оздрављења опозиције, неке нове алтернативе, и коначног уједињења?

БУЛАТОВИЋ: Генерално, политичка сцена је растрешена, а на оба пола и у власти и опозицији, стање је лоше. У власти су перманентна трвења, при чему имам утисак да ДПС тражи алтернативу СДП-у, и то на опозиционој сцени кроз дјелове субјеката или неких личности. Не искључујем да се због тога и пројектују неке нове комбинације. Све опозиционе партије, осим ДФ-а, имале су расколе, тако даје послије ДФ-а, најјачи клуб у Скупштини клуб тзв. независних посланика. Веома је тешко након бројних раскола доћи до формуле оздрављења и евентуалног обједињавања. Али вјерујем да прави опозициони субјекти, мају шансу да се ревитализују, и нађу модел повезивања и партнерства. Нијесам од оних који могу предложити модел или моделе, али се залажем за искрени дијалог међу свима који може резултирати договором. Дијалог подразумијева да уско лични или партијски интерес у том новом процесу мора бити искључен.

DF - protest - PG

Веома је важно што ДФ, упркос логичним проблемима и тешкоћама у координацији, који прате овако велике савезе, ипак функционише цјеловито и снажно. Овај оригинални политички субјект, састављен од различитих конституената, окупљених око програма 595 мјера, сада је једини чврст стуб опозиције, сматрам да је велика одговорност свих појединачно који руководе ДФ-ом сходно хијерархијској важности, али и одговорност свих конституената да очувају ДФ и унаприједе његово функционисање. Ово подразумијева да принципи на којима је ДФ основан, остављају простор могућег ширења, али и других облика партнерства са свима који су доказани опозициони субјекти.

МОНИТОР: Већ дуже, као члан Скупштинског одбора упозоравате на лоше процесе када је у питању безбједносни сектор, посебно АНБ. По вама Ђукановић ставља под своју контролу службе које су далеко од истинске трансформације?

БУЛАТОВИЋ: Тачно је да Предсједник ДПС-а лично контролише обавјештајно-безбједносни сектор. Истина, није био потпуно себичан, јер је у малој мјери и министру правде дао могућност да кроз координацију над Бироом, и он оствари неки утицај на безбједност. Другим ријечима, АНБ је противуставно позиционирала моћ над сваким сегментом државе како би своје дјеловање доминантно свела на очување личних позиција предсједника ДПС-а.

МОНИТОР: Одлуку Владе да постави Дејана Перуничића на чело АНБ окарактерисали сте неуставном. Да ли сте добили Одлуку о његовом постављењу коју сте тражили?

anb

БУЛАТОВИЋ: Нијесам добио одговор од министра правде, а убиј еден сам да га нећу ни добити. Разлог је једноставан, потпуно је неодрживо да постоји један такав акт, а и њему је јасно да не постоји законски основ да се именује било ко да врши дужност директора АНБ. Ако би којим чудом постојао такав акт, био би срушен на суду. Чињеница да од 25. децембра 2014. АНБ нема директора, али ни оног ко врши његове дужности, говори о томе даје Предсједник Владе, не само поразио правни поредак у Црној Гори, већ је и понизио уставно-правни систем наше државе, а успут се и наругао и НАТО и ЕУ, којима наводно тежи.

МОНИТОР: Шта је позадина оставке Бора Вучинића?

БУЛАТОВИЋ: Боро Вучинић није поднио оставку, он је смијењен. Да ли је премијер смијенио Вучинића због сукоба завађених кланова у ДПС-у, или зато што је Вучинић кренуо да чисти АНБ од премијерових кадрова, или оних који су везани за организовани криминал, или због нечег десетог, за мене је од мање важности.

boro vucinic

Суштина је да је АНБ са Вучинићем на челу, или без њега, само тајна политичка полиција, која је нереформисана и у служби режима. Ради се о истом ресору службе државне безбједности из прошлих времена, само преименованом. Оно што ће нова демократска власт морати да уради јесте да расформира ову службу и формира нову у складу са демократским стандардима.

МОНИТОР: Након бомбе која је експлодирала у Подгорици, оставку је поднио Милан Томић. Мислите ли да ће то ријешити ствар? Како видите безбједносну ситуацију у ЦГ?

БУЛАТОВИЋ: Безбједносна ситуација у држави је забрињавајућа. Угрожена је сигурност грађана јер бројни криминални клано ви који дјелују у ЦГ отворено се сукобљавају кроз подметање експлозива, али и кроз убиства која углавном остају нерасвијетљена.

BLOK v 4

Стање у МУП-у, а посебно у УП, је веома лоше. Имам информацију да се због тога и много већи број службеника од очекиваног пријавио да иде у пензију. За овакво стање и у безбједности и у МУПу, одговорност има министер, и ја сматрам да би он због тога требало да буде смијењен, а након тога И многи други по дубини и ширини у читавом ресору. Наравно, то се неће десити, јер ни ДПС ни СДП не желе смјене, а с друге стране ни то не би риј ешило проблем, јер је ј едино рј ешењ е смјена Владе која је створила овакво стање.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Стигао Пеђа у „Монитор“ и по обичају безочно манипулише. Истина је да је Пеђа 2006. године поднио оставку, али је ту оставку условио и подношењем оставке потпредсједника СНП-а Божа Миловића и Срђе Божовића и тиме створио простор за безмудог и преветљивог Милића, како би Пеђа и даље владао из сјенке. Божо Миловић који је у СНП-у имао далеко већи углед од Пеђе схватио је његову игру и као одговоран човјек тихо се повукао из политике. Сличан случај је и са Срђом Божовићем.
  Истина је и то да је Пеђа креатор разлаза у јединственом ДПС-у, потом пуча у СНП-у на челу са Момоиром Булатовићем, потом у СНП-у на челу са Срђсом Милићем 2012 и на крају овог у СНП-у (а изгледа и у ДФ-у) из 2014/2015-те.
  Сад Пеђа, преко „Монитора“ рекламира клуб независних посланика као „најјачи“ послије клуба посланика ДФ-а и заједно са „независнима“ плус нова странка Алексе Бечића прави нову коалицију у очи извјесних парламентарних избора.
  Једном ријечју великоцрногорац Пеђа који је политички еволуирао у србина и даље игра политичке игре у опозицији препознатљиве у оној „иде Пеђа чувај леђа“, а док је тако опозициони бирачи немају шансу да побиједе Пеђиног „непријатеља“ Мила Ђукановића. Тако, до даљњег, Пеђа одржава Мила, а Мило Пеђу. Ову истину не може промијенити чак ни западњачко-усташки антисрпски „Монитор“.

 2. 0
  0

  Trn ti ces nas spasiti sigurno i ovi tvoji sto ti davaju zadatke da tipkas opusteno samo nemoj da si nervozan jesi se cuo sa danilom i sekulom sta oni rade.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here