Насловна Насловна Булатовић: Имовину стечену криминалом одузимати и ретроактивно

Булатовић: Имовину стечену криминалом одузимати и ретроактивно

0
ПОДИЈЕЛИ

Predrag-Bulatovic1

Одбор за антикорупцију и Одбор за политички систем, правосуђе и управу затражиће од министра правде Зорана Пажина да до краја септембра предложи законска рјешења или модел за увођење незаконитог богаћења јавних функционера као посебног кривичног дјела у наш правни систем.

Предсједници два одбора Предраг Булатовић и Рифат Растодер и њихови замјеници требало би данас да усагласе коначан текст закључака са заједничке сједнице два радна тијела.

Два одбора су једногласно оцијенила да је незаконито богаћење јавних функционера, као институт који дефинише члан 20 Конвенције Уједињених нација о борби против корупције, потребно прописати као кривично дјело у правном систему Црне Горе на начин на који је то могуће“, казао је за „Дан“ Булатовић.

Два одбора су се на заједничкој сједници опредијелила да поводом разматрања иницијативе за прописивање незаконитог богаћења јавних функционера као кривичног дјела позову министра правде Зорана Пажина да до краја септембра достави конкретан законски пројекат, у којем ће директно прописати ово кривично дјело или да предложи модел који сматра да је најцјелисходнији.

Током расправе предлагано је и да Министарство правде, Управа полиције, државно тужилаштво и судови, упоредо са тим, направе анализу стања ефеката примјене важећих прописа који се тичу санкционисања незаконитог богаћења јавних функционера и одузимања незаконито стечене имовине.

Два одбора су препоручила Министарству правде и да до краја септембра у ове активности укључи представнике невладиних организација које се баве питањима борбе против корупције и организованог криминала.

У зависности од тога шта ће Министарство правде урадити, закључено је да два одбора задржавају право, уколико не будемо задовољни, да формирамо посебну скупштинску радну групу која би се бавила овим питањем“, навео је Булатовић.

Истиче да у Демократском фронту сматрају да се одредба члана 20 Конвенције Уједињених нација може директно инкорпорирати у правни систем Црне Горе.

Незаконито богаћење јавних функционера, а следствено томе и одузимање незаконито стечене имовине може се уредити на тај начин. Сматрамо да је неопходно наћи модалитет и за ретроактивну примјену овог института. Морам да кажем да одређене политичке групације из Скупштине нијесу за директну примјену Конвенције УН и релативизују питање незаконитог богаћења јавних функционера“, казао је Булатовић.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here