Насловна Политика Булатовић: ДПС политички игнорисао Кривокапића

Булатовић: ДПС политички игнорисао Кривокапића

0
ПОДИЈЕЛИ

„У саопштењу са сједнице Савјета за одбрану направљен је хвалоспјев актуелној власти везано за стање у обавјештајно-безбједоносном сектору. Наравно да је то нереално и посебно нетачно, јер је управо тај сектор нереформисан“, навео је Булатовић.

Predrag-Bulatovic1

Обавјештајно-безбједоносни сектор је нереформисан и користи се у политичке сврхе владајуће елите, оцијенио је члан скупштинског Одбора за одбрану и безбједност, Предраг Булатовић.

Савјет за одбрану и безбједност је након јучерашње сједнице, оцијенио позитивним нормативне реформе безбједносно-обавјештајног сектора и њихову имплементацију у функцији евроатлантских интеграција.

„У саопштењу са сједнице Савјета за одбрану направљен је хвалоспјев актуелној власти везано за стање у обавјештајно-безбједоносном сектору. Наравно да је то нереално и посебно нетачно, јер је управо тај сектор нереформисан и користи се у политичке сврхе елите на власти“, казао је Булатовић агенцији Мина.

У саопштењу се, како је рекао, не помиње да се расправљало о оставци, односно, како је рекао, смјени директора Агенције за националну безбједност, Бора Вучинића.

„За мене је то и депласирана тема из тог угла јер је Влада, 25. децембра 2014. године разријешила дужности Вучинића, а Службени лист бр. 3 од 21. јануара 2015. године то и коначно потврдио. Тиме се први пут десило да формално-правно гледајући АНБ нема лице које законито руководи“, казао је Булатовић.

Како је рекао, оно што је евидентно јесте да су функционери Демократске партије социјалиста (ДПС) на челу са Милом Ђукановићем политички игнорисали Ранка Кривокапића као члана Савјета, одлажући одржавање сједнице за јуче када његов предлог више није имао пуну тежину.

„Са друге стране, тим разводњавањем ДПС је покушао да обесмисли у овом питању и уставну позицију предсједника Скупштине. То није ништа чудно јер је у овом тренутку обавјештајно-безбједносни сектор озбиљно ван Устава јер формирање Вијећа за националну сигурност и ингеренције које оно има у први план избацују улогу и значај предсједника Владе, односно предсјеника ДПС-а“, навео је Булатовић.

Ако је, како је додао, у праву, онда ће  Кривокапић заказати сједницу Одбора за одбрану и безбједност на шта има право по Пословнику, са захтјевом да Влада обавијести и образложи овом Одбору стање у АНБ-у, из угла чињенице да је и формално АНБ остао без директора, а да није познато ко руководи том важном службом у овом тренутку.

„Оно што је неспорно на основу закона ни Влада ни било ко други нема правни капацитет да одреди замјеника па и на привремено смијењеног Вучинића“, закључио је Булатовић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here