Насловна Насловна Булатовић: Ђукановић незаконито руководи тајном полицијом

Булатовић: Ђукановић незаконито руководи тајном полицијом

4
ПОДИЈЕЛИ

Predrag-Bulatovic1

Члан Одбора за безбједност и одбрану и посланик Демократског фронта Предраг Булатовић затражио је од предсједника Скупштине Ранка Кривокапића да закаже сједницу тог тијела како би се утврдило да ли Агенција за националну безбједност има директора или га нема у пуном капацитету.

Булатовић тврди да уколико Кривокапић као предсједник СДП-а отћути овај проблем, он прихвата да саучествује у томе да се преко једне веома важне области остварује опасан пројекат Црне Горе као приватно-партијске државе, и то Мила Ђукановића.

Булатовић истиче да би Демократски фронт иницирао ту тему на одбору, али они из јавности познатих разлога бојкотују рад тог тијела.

Boro Vucinic i Milo Djukanovic

Потребно је да јавност Црне Горе зна да ли АНБ има директора или га нема у пуном капацитету, односно да ли га има у оном правном капацитету да може да законито врши своју функцију. За једну државу и друштво национална сигурност је веома важна, посебно ако је под демократском и парламентарном контролом. У Црној Гори то није случај, и ова служба служи као средство за одржавање личне власти предсједника ДПС-а. У ствари, тражим одговор на питање да ли Мило Ђукановић данас и формално руководи АНБ-ом до избора новог директора. Ако руководи, онда је то незаконито и веома опасно по Црну Гору јер чланом 25 Закона о АНБ-у прецизирано је да директор АНБ-а има веома важне надлежности до којих одређена личност може доћи у законом прописаној процедури за избор директора“, каже Булатовић за „Дан“.

Питање које покреће, додаје он, мотивисано је одлуком Владе са сједнице од 25. децембра прошле године којом је разријешен дужности Боро Вучинић.

Подсјећам да је јавност обавијештена да је Боро Вучинић поднио оставку, и могао је да обавља дужност директора до избора новог, чиме би АНБ у правном смислу формално била у складу са законом. Међутим, очигледно то није случај и остаје отворено питање зашто је Влада донијела одлуку о разрјешењу и да ли је та одлука ступила на снагу, односно када ступа на снагу. Ово су питања која занимају јавност и мислим да је Ранко Кривокапић најпозванији да одговори на њих. Он прије свега то треба да уради као члан Савјета за одбрану који је тражио разлоге за смјену Бора Вучинића, али је притом наишао на брутално игнорисање од стране Мила Ђукановића и Филипа Вујановића. Он је позван да ова питања разјасни и зато што као предсједник Скупштине има право да закаже сједницу Одбора за безбједност и одбрану, а да се разговара о овој теми. Да чланови Одбора за одбрану и безбједност из ДФ-а не бојкотују рад, из познатих разлога, ми бисмо већ покренули та питања. Ако Ранко Кривокапић као предсједник СДП-а одћути овај проблем, он прихвата да на тај начин саучествује да се преко једне веома важне области остварује опасан пројекат Црне Горе као приватно-партијске државе и то Мила Ђукановића, предсједника ДПС-а“, поручио је Булатовић.

milo-ranko1

Он истиче да су они из ДФ-а и из Демократске народне партије кроз поднесене амандмане указивали да врх Владе измјенама бројних закона враћа Црну Гору уназад у односу на скромни ниво који је остварен у парламентарној контроли над тајним службама.

Познато је да је АНБ настала 2005. године пуким преименовањем Службе државне безбједности и комплетним превођењем кадрова и средстава из СДБ-а у АНБ. Влада данас жели да након неуставне контроле кроз закон о обавјештајном сектору и измјенама закона о АНБ потпуно политички овлада овом облашћу. Измјенама закона о АНБ-у Влада веома дрско отвара простор да уредбама уређује рад АНБ-а и других служби, чиме потпуно сужава простор за њихову демократску и парламентарну контролу. Измјенама се такође проширује могућност злоупотребе државног апарата да се изврши притисак на слободне грађане да супротно њиховој вољи буду у функцији АНБ-а. Разумљиво је да режим то тражи, међутим, то је потпуно супротно европским стандардима за које се формално сви залажу. Вјерујем да ће парламент зауставити усвајање неуставних и недемократских рјешења, али и да ће приморати Владу да образложи зашто у етапама надограђује измјене и допуне и закона о АНБ“, сматра он.

Булатовић тврди да је индикативно зашто измјене закона о АНБ, које је Влада утврдила у јуну прошле године а разматрао матични одбор и образлагао Боро Вучинић, пленум није разматрао.

У међувремену смо добили и допуне тих измјена међу којима је и предлог за пријевремено пензионисање службеника АНБ-а. Сматрам да Одбор за одбрану и безбједност мора затражити списак свих службеника на које се односе те измјене како би се могло сагледати шта је стварна намјера те норме, односно да ли међу тим службеницима има оних на које треба примијенити одредбе других закона, прије свега кривичног“, рекао је Булатовић.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  -Потребно је да јавност Црне Горе зна да ли АНБ има директора или га нема у пуном капацитету, односно да ли га има у оном правном капацитету да може да законито врши своју функцију.-

  -У ствари, тражим одговор на питање да ли Мило Ђукановић данас и формално руководи АНБ-ом до избора новог директора.-

  -Ако Ранко Кривокапић као предсједник СДП-а одћути овај проблем, он прихвата да на тај начин саучествује да се преко једне веома важне области остварује опасан пројекат Црне Горе као приватно-партијске државе и то Мила Ђукановића, предсједника ДПС-а-

  Kad procitam ovoliko besmislenih fraza od covjeka koji je jedno vrijeme bio lider Srba, odnosno Njegosevih Crngoraca, postaje jasno zasto smo kao drzava i narod tu gdje smo… Da li on ima potrebu da svjesno mlati praznu slamu, ili za 20 tak godina opozicionog djelovanja nije u stanju da shvati drustvenu ulogu UDBE i Ranka Krivokapica potpuno je irelevnatno. Ovakve opozicionare pozeljela bi svaka vlast, jer dok oni nesvjesno ili namjerno lupaju gluposti, zamajavaju narod i amortizuju njegovo nezadovoljstvo, opstanak rezima je zagarantovan…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here