Насловна Насловна Булатовић: Без хапшења крупних риба нема даљег пута у ЕУ

Булатовић: Без хапшења крупних риба нема даљег пута у ЕУ

4
ПОДИЈЕЛИ

Predrag-Bulatovic1

Влада је кроз скраћене процедуре усвајања антикорупцијских закона успјела да за сада избјегне активирање клаузуле баланса, али је блокада процеса преговора са Европском унијом извјесна уколико ускоро не буде конкретних резултата у виду хапшења и процесуирања високих државних функционера који су починили кривична дјела, казао је функционер Демократског фронта и предсједник скупштинског Одбора за антикорупцију Предраг Булатовић.

Како је навео, за Европску комисију је било бирно да се усвоје ти закони.

Влада је у те законе уградила неке механизме да одређена министарства и партије на власти могу остварити своје или интересе групе која из сјенке влада Црном Гором, представници ЕК нијесу у завршној фази могли улазити. Нијесу имали увид ни у бројне амандмане које је ноднијела опозиција, а посебно-ДФ, а које је Влада одбила“, казао је Булатовић листу „Дан“.

Сматра да су усвојени закони имали бројне недостатке, а посебно издваја избјегавање да се неосновано богаћење државних функционера пропише као кривично дјело. Подсјећа на став ЕК да пуко усвајање не значи много.

Поруке Европске комисије су веома јасне и садржане су у ставу да ће се у веома кратком року тражити конкретни резултати. Прије свега то се очекује у борби против организованог криминала и корупције на високом нивоу. То значи процесуирање државних функционера који су починили кривична дјела злоупотребљавајући положај, моћ и политички утицај. Ако тога не буде, сигурно ће бити активирана клаузула баланса“, увјерен је Булатовић.

Истиче да кључну улогу у спречавању оваквог развоја догађаја, односно у стварању услова да се избјегне блокада преговора са ЕУ има врховни државни тужилац Ивица Станковић.

Треба одговорити на неколико питања, а прво је да ли је овај врховни државни тужилац могао бити изабран без сагласности Мила Ђукановића. Наравно да није. Да ли је могао бити изабран противно вољи Душка Марковића или неког другог из ДПС-а. Вјерујем да Марковић или неко други није могао спријечити избор ВДТ-а. Да ли можемо тврдити да ће нови ВДТ процесуирати неке крупне личности, а да претходно не пита Ђукановића. Вјерујем да ће о томе разговарати са Ђукановићем. Да ли је за такве потезе потребно да пита Милана Роћена, Марковића или неког трећег. Вјерујем да Станковић не жели да их о томе пита нити информише“, навео је Булатовић.

4 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here