Насловна Друштво Булајић: Учлањење у НАТО биће намет за грађане Црне Горе

Булајић: Учлањење у НАТО биће намет за грађане Црне Горе

4
ПОДИЈЕЛИ

Евентуално учлањење Црне Горе у НАТО биће још само један, велики, намет за грађане, не само за ове већ и будуће генерације, оцијенио је потпредсједник Нове српске демократије Страхиња Булајић. Он је истакао да ће издвајање за НАТО бити двоструко више него што Црна Гора тренутно издваја за одбрану.

Коментаришући изјаву генералног секретара НАТО-а, Јенса Столтенберга, да ће Црна Гора након што постане дио Алијансе, бити посвећена циљевима и обавезама као и остале чланице, што значи да ће издвајати два одсто БДП-а годишње за одбрану, Булајић је рекао да би, уколико БДП у Црној Гори износи 3,5 милијарди, то значило да би годишње издвајање било око 70 милиона еура. Он је истакао да је то двоструко више него што Црна Гора сада издваја за одбрану.

Булајић је рекао да би за десет година, под условом да стопа издвајања остане на два досто, то износило „за Црну Гору фантастичних 700 милиона еура“.

„Уколико дође до евентуалног учлањења у НАТО, то ће бити само још један, и те како велики, намет на ионаку презадужену ‘главу становника’, не само ове генерације, већ и генерација наших праунука. У случају пуноправног чланства, власт ће императивно и по сваку цијену морати да обезбиједи тих 70 милиона“, рекао је Булајић агенцији МИНА.

Како је казао, ако је ишта у свему томе добро то је што би, евентуалним учлањењем у НАТО, јавност коначно сазнала колико реално износи БДП, јер за разлику од грађана који се свакодневно обмањују, власт не би смјела да доводи у заблуду своје налогодавце.

„Само, питање је шта би грађани добили за тај износ. Не вјерујем да би припадници Војске Црне Горе добили веће плате, станове и побољшали свој стандард, али сасвим сам увјерен да ће добити могућност да ратују и гину за туђе интересе и то о трошку својих грађана“, казао је Булајић.

Он је оцијенио да је то велико оптерећење за црногорски буџет.

„Треба имати у виду колико се у малој Црној Гори за тих најмање 70 милиона еура на годишњем нивоу може направити дјечјих вртића, школа, болница, колико би се могао поправити положај дјеце и особа са тешкоћама у развоју, поправити статус пензионера и инвалида и друго“, казао је Булајић.

Vojska Crne Gore - za NATO spremni

Према његовиом ријечима, није тешко процијенити шта би могло за десет година са тим новцем да се уради у Црној Гори.

„Оно што је сада најмање потребно Црној Гори, имајући у виду њен социјални, економски па и политички статус, је издвајање новчаних средстава за улазак у такву агресивну и офанзивну алијансу која се користи као инструмент у сукобу цивилизација“, оцијенио је Булајић.

Булајић је казао да је општа позната чињеница да је, на примјер од почетка окупације Авганистана, а „под патронатом окупационих снага, на десетине пута увећана производња и трговина разним опијатима у тој земљи“.

„Финансијским средствима из тајних фондова ЦИА-е, добијеним од тих и сличних послова у другим земљама, финансира се успостављање, организовање и активности различитих НВО, такозваних слободних интелектуалаца, одређених доносилаца одлука, појединих новинара и других из арсенала ‘домаће НАТО агентуре'“, казао је Булајић.

Према његовој оцјени, ни садашња црногорска власт није без искуства када су у питању различите шверцерске активности. „Очигледно је да је она показала изузетну ефикасност и када је у питању задуживање сопствених грађана и повећавање укупног дуга земље“.

„Задуживање је константа економске политике, па вјерујем да ће се власт опредијелити и за тај, већ провјерен рецепт“, рекао је Булајић.

4 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Da, da..pitaj Sinišu Stankovica otkud projekat sa Westimnster fondacijom u Skupštini. Postao je najvažniji posao Skupštine trošenje budžetskih sredstava. To bi trebalo da je sporedno i rutina. Ali upravo je ovo sa westminsterom magla da se pravi kao neka kontrola… ustvari model da se dodatno protežira korupcija. A raspitajte se ko su ti „stručnjaci“ u Skupštini. Ko je kome rod i pomozi Bog. Izbacili su sve sručne službe po podgoričkih stanova, da ne svjedoče, a ostavili samo nepismene poslušnike.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here