Насловна Политика Булајић: Ђукановићева влада игра како Вашингтон свира

Булајић: Ђукановићева влада игра како Вашингтон свира

1
ПОДИЈЕЛИ

bulajic-strahinja

Након одлуке Социјалдемократске партије да одбије опозициону иницијативу за формирање прелазне владе, једино преостаје да се до смјене власти дође организовањем протеста, казао је потпредсједник Нове српске демокрагије Страхиња Булајић.

Чињеница је да је очекиваном одлуком СДП-а одбијена и могућност евентуалног договора о формирању прелазне владе. Шта сада преостаје? Као један од тринаест оснивача ДФ-а, увјерен сам да једино преостаје да се протестима дође до прелазне владе, која ће организовати прве поштене и демократске изборе у Црној Гори од 2006. године, од референдума за рушење заједничке државе. Нова српска демократија је још прије неколико мјесеци, слутећи да од договора са СДП-ом неће бити ништа, донијела одлуку на главном одбору и предсједништву да се пристуни организовању протеста“, рекао је Бујалић листу „Дан“.

Ти протести, како је истакао, морају да буду достојанствени и искрени, са недвосмисленим захтјевима и поруком, али и потпуно јасним циљем, што су челници ДФ-а већ више пута исказали.

Protest opozicije PG

Очекујем да ће протести бити истрајни, доследни, свеобухватни, али и наглашено упорни. Демократски фронт са својим кључним конституентима Демократском народном партијом, Покретом за промјене и Новом српском демократијом као најјача опозициона парламентарна структура има обавезу да организује такве протесте. Уопште не сумњам да ће они бити организовани на најбољи могући начин и поред свих очекиваних, али и неочекиваних онструкција. У том циљу, челници ДФ-а ће у наредних неколико седмица обићи све општине“, казао је Булајић.

Он не очекује да Црна Гора у децембру добије позив за чланство у НАТО.

Вјерујем и очекујем да Црна Гора неће добити позив за чланство. Логично би било да ће земље чланице НАТО-а, бар оне најснажније, које дефинитивно утичу на крајње одлуке у тој милитантној алијанси, а које за себе кажу да су земље развијене демократије, коначно схватити и испоштовати расположење и недвосмислену вољу народа Црне Горе. Проценат оних који су за улазак у НАТО није износио преко 35 одсто ни у најповољнијим анкетама по заговорнике учлањења. Логично је очекивати да ће те земље уложити сав свој несумњиви ауторитет и да ће спријечити и помисао да се коришћењем насилних и недемократских варијанти притисака изврши промјена стварне воље народа у Црној Гори“, казао је Булајић.

djukanovic-bajden-s

Он је указао да Влада Црне Горе, по питању НАТО-а, води политику супротно вољи несумњиве већине својих граћана, односно као да сама живи у Црној Гори.

Влада је такав однос демонстрирала и кад је у питању увођење тзв. санкција Руској Федерацији. Иако је било више него јасно да то није воља огромне већине грађана Црне Горе, увођењем тзв. санкција против Русије ова земља је други пут у кратком року починила морално самоубиство. Сви се сјећамо неопростивог моралног и политичког суноврата када је Влада признала независност лажне државе Косово. Та два морална и политичка самоубиства ће, сасвим сигурно, имати далекосежне последице у времену које неминовно долази“, навео је Булајић.

Према његовим ријечима, Вашингтон је Црну Гору упаковао у тзв. „линију ватре“ између Русије и САД.

Ако неко гура једну земљу, па макар била и толиког значаја као Црна Гора, на тзв. „линију ватре“, онда томе гурачу апсолутно није стало до било какве безбједности, мира и прогреса. Тај гурач само жели да ту земљу искористи за своје намјере и интересе и гура је правцем који само он зна и жели. Није га брига ни за ту земљу, ни за њену дјецу, нити за било какав њен напредак. А тај гурач гура Црну Гору ни на ког другог до на саму Русију. Влада би требало да зна да је већ извјесно да Вашингтон неће успјети да формира глобалну антируску коалицију, па би требало да се по том питању понаша сходно тој чињеници. Није баш лако разумљиво да САД, које имају толику моћ и толику снагу, имају толико мало разумијевања шта с њом. Изгледа да, као и све државе са скромнијом историјом, слабо шта од ње науче“, казао је Булајић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here