Насловна Друштво Буквић: Самарџић се не бави својом војском већ миром у свијету

Буквић: Самарџић се не бави својом војском већ миром у свијету

0
ПОДИЈЕЛИ

За војног аналитичара и члана УО Покрета за неутралност Зорана Буквића изјава начелника Генералштаба Драгана Самарџића да црногорски војници учешћем у мисији у Авганистану доприносе стабилности у свијету је смијешна.

Vojska Crne Gore u Avganistanu

„Ову политичку изјаву не  треба схватити озбиљно, јер не одсликава право стање. Умјесто да се бави Војском којом командује, адмирал се бави свјетским миром. Било би боље да је грађанима Црне Горе изјавио да командује неспособном војском која не може да брани државу, а када ће то моћи не зна се, а не да о томе говори командант ваздухопловне базе. Сви у Црној Гори знају да Војска Црне Горе не може да брани ваздушни простор осим Министарства одбране„, казао је Буквић.

Он је додао је учешће војске  у Авганистану, у још једној пропалој мисији САД, било је непотребно и скупо.

Учешће Војске у ИСАФ мисији пореске обвезнике је коштало око тринаест милиона евра. Послије више од тринаест година војне инвазије на Авганистан, САД и НАТО затвориле су своју војну команду. Трупе међународне коалиције, предвођене САД, окупирале су Авганистан послије терористичког напада 11. септембра 2001. године у Њујорку и Вашингтону, наводно због борбе против тероризма, Ал Каиде. Послије вишегодишње акције утрошене су милијарде долара, погинуло је више од 4.600 страних војника, а мртве цивиле нико није ни бројао. У Авганистану је 2011. године ратовало око 140.000 страних војника. Резултати су поражавајући, а допринос наводном свјетском миру дала је и Црна Гора. Убијен је вођа Ал Каиде, Осама бин Ладен, талибани нису тотално поражени, а Авганистан није постао демократска држава, а све су то били поводи за агресију“, подсјетио је Буквић.

Нова мисија у Авганистану требало би да буде окончана крајем 2016. године.
Буквић додаје да је најбољу оцјену о пропалој мисији у Авганистану дао пензионисани амерички генерал Данијел Болџер, који је командовао програмом обуке авганистанских јединица, у књизи „Зашто смо изгубили“. Он је написао да су вашингтонски стратези игнорисали чињеницу у Авганистану да је сваки проблем локалан и да може имати само локално рјешење. Америчку политику у Авганистану он је упоредио с тешко болесним пацијентом који има високу температуру и коме дајете све веће количине аспирина, а чим престанете, температура ће се вратити. У Авганистану је још једном, послије тринаест година наводног америчког спасавања и ослобађања, демонстрирана ароганција западних моћника који вјерују да су способни да уређују туђе животе.

„Све је то далеко од тобожњег очувања свјетског мира, а у таквом друштву није мјесто Црној Гори. На крају, адмирал би морао да одговори пореским обвезницима Црне Горе на једно врло једноставно питање: Да ли Војска може да одговори својим задацима у миру и који су то безбједносни ризици којима се она може супроставити и елиминисати их и шта су порески обвезници добили за средства која одвајају за одбрану?“, упитао је Буквић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here