Насловна Друштво Бухалис: Из Тужилаштва и Интерпола још ме нијесу позвали

Бухалис: Из Тужилаштва и Интерпола још ме нијесу позвали

0
ПОДИЈЕЛИ

Ни црногорско тужилаштво ни Интерпол до јуче нијесу контактирали директора Међународног центра за истраживање туризма и угоститељства из Велике Британије, професора Димитриоса Бухалиса, у склопу истраге против министарке науке Сање Влаховић.
plagijasi
Бухалис је јуче “Вијестима” казао да га од септембра прошле године, када је добио информацију и упоредио свој и министаркин рад и утврдио да је ријеч о плагијату, није контактирао нико из црногорских институција, али ни из Интерпола.

Из Тужилаштва је “Вијестима” 17. јуна незванично саопштено да је полиција, по њиховом налогу, затражила од Интерпола да им помогну да утврде да ли су Влаховићева и члан Савјета младих ДПС-а Милан Бабовић плагирали научне радове.

Саговомик „Вијести” појаснио је тада да се тужилаштво на такав корак одлучило, како би брже дошли до битних чињеница:

“Помоћ Интерпола тражили смо како се не би одуговлачило посредством међународно правне помоћи. На наш захтјев, полиције из држава у којима су особе, које се помињу као оштећени, прикупљају информације”.

Он је појаснио да су предмети “Влаховић” и “Бабовић” обједињени.

Бухалис је јавно позвао министарку да се извини и поднесе оставку, јер је дословно преписала дио његовог истраживања “Дестинатионс’ цомпетитивенесс ин мо дем тоурисм”, о чему су „Вијести” раније писале.

“Дан” је објавио да је Бабовићев магистарски рад преписан, без цитирања извора које је користио.

Бабовић ће свој рад бранити на суду, јер га је Петар Мартиновић тужио због повреде ауторског права и накнаде штете.

Упркос афери, Комисија Универзитета “Медитеран” закључила је у децембру прошле године да немају правног основа да се баве плагијатом Влаховићеве.

Професор Миленко Поповић недавно је због такве одлуке поднио оставку у Сенату. Поповић је „Вијестима” казао да и сам “има апсолутне доказе да се у случају министарке Влаховић ради о грандиозном плагијату” које је хтио да представи колегама, али за то није добио прилику.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here