Насловна Друштво Буџет за наредну годину планиран на 1,49 милијарди ЕУР

Буџет за наредну годину планиран на 1,49 милијарди ЕУР

0
ПОДИЈЕЛИ

euro-evro-pare-devize-1332938167-139932-450x299

Буџет Црне Горе за наредну годину би, према нацрту, требало да износи око 1,49 милијарди ЕУР, што је на нивоу укупног овогодишњег, пишу Вијести.

Тај износ укључује примитке из текућих прихода, односно порезе, доприносе, таксе и накнаде, као и износ којим држава планира да се задужи наредне године.

Овогодишњи буџет, без урачунатих задужења, износио је 1,26 милијарди ЕУР.

Министарство финансија је послало нацрт закона о буџету за ову годину осталим Владиним ресорима и другим потрошачким јединицама на изјашњење. Министарство ће послије тога направити предлог закона, који ће упутити Влади, након чега ће бити познато колики је предвиђени износ задужења за наредну годину и колико су новца добили остали ресори извршне власти.

Према плану, очекују се позитивни помаци у односу на овогодишњи буџет, па је тако дефицит пројектован на око 66 милиона ЕУР, што је 30 милиона мање него ове године. Дефицит износи 1,89 одсто бруто домаћег производа (БДП), док је овогодишњи пројектован на 2,73 одсто.

Према ријечима извора листа, циљ буџета за наредну годину је да се појача развојна
компонента кроз капитални буџет и смањи рањивост фискалног сектора кроз утицај на основне фискалне параметре дефицит и јавни дуг.

“Нацрт је припремљен полазећи од извршења овогодишњег буџета за десет мјесеци и пресјека за наредна два. У припреми се пошло и од корекција сходно макроекономским смјерницама које је Влада усвојила, мјерама фискалне консолидације, закључку о додатним мјерама штедње у текућој потрошњи од једног процента и преусмјеравању дијела текуће потрошње кроз штедњу према капиталном буџету“ , казао је извор Вијести.

Према посљедњим подацима Министарства финансија, буџетски приходи за девет мјесеци ове године су 879,5 милиона ЕУР, што је 70 милиона више у односу на упоредни годишњи период и 40 милиона више од плана. Приход је у септембру износио 117,7 милиона ЕУР, што је 12,8 милиона више од плана.

Државни дуг на крају године пројектован је на 1,88 милијарди ЕУР, од чега је страни 1,5 милијарди, а домаћи 380,7 милиона ЕУР.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here