Насловна Друштво Будва неће стати на пут Петросу Статису

Будва неће стати на пут Петросу Статису

0
ПОДИЈЕЛИ

Закупац елитног хотелског комплекса Свети Стефан – Милочер, компанија „Адриатиц пропертиес” грчког бизнисмена Петроса Статиса, може слободно да одахне, јер Општина Будва неће стати на пут да изгради апартмане за тржиште у стољетном Милочерском парку.

BUDVA

Општинска власт одбила је предлог Грађанског покрета УРА, који је подржала комплетна опозиција, као и представници владајућих СДП и Либералне партије, да се донесе декларација о заштити Милочерског парка и непосредног залеђа хотелског комплекса Свети Стефан.

Одборник УРА Радосав Томовић, предао је средином јуна захтјевскупштинској служби, који је потписало 17, од укупно 32 одборника, за заказивање ванредног засједања.

На сједници је требало да буде на дневном реду само декларација о заштити елитног простора Милочер – Свети Стефан у свјетлу најављених грађевнских подухвата грчког бизнисмена.

“Зона заштите се простире унутар оградног зида око комплекса Милочер, од виле „Топлиш“ простор са доње стране прилазног пута за хотел Свети Стефан, а гранична линија према мору од Светог Стефана до Пржна. У том простору није дозвољена градња нових стамбено-пословних објеката. Дозвољава се реконструкција постојећих објеката и то у постојећим габаритима. Милочерски парк са постојећим објектима и простор у залеђу хотела Свети Стефан су у садашњем стању споменик природе, архитектуре и културног пејзажа, са разноврсним биљним врстама, те као такви чине простор од општег интереса”, био је предлог одборника Томовића.

Вршилац дужности општинске Агенције за просторно планирање Михаило Каписода, доставио је образложење иницијатору и скупштинској служби да “не постоје разлози за доношење предложене декларације”, јер, као је навео, стратешки цијеви Владе Црне Горе чијој се реализацији тежи кроз конкурске активности, компатибилни су са стратешким циљевима Општине Будва.

Министарство одрживог развоја и туризма расписало је почетком јуна конкурс за идејно урбанистичко-архитектонско рјешење хотелског ризорта ”Милочер” у Пржну.

Влада је средином марта усвојила програмски задатак за расписивање јавног конкурса од општег интереса за израду урбанистичко-архитектонског рјешења хотелског ризорта Милочер, којим је предвиђена изградња дупло више капацитета на обали од Милочера до Светог Стефана. Тим документом фирми “Адриатиц пропертиес” Петроса Статиса омогућено је да на најексклузивнијој туристичкој локацији – стољетном Милочерском парку изгради 88 апартмана – 66 у новом хотелу Краљичина плажа и 12 наспрам град-хотела Свети Стефан, као и да реконструише и догради пет старих вила, чију ће квадратуру утростручити, а које ће бити понуђене на тржишту.

Каписода у образложењу наводи да је статешко опредјељење Општине да било какве интервенције на овом простору резултирају “ексклузивношћу која овом простору припада због својих изузетних природних и културних ресурса”.

“Простор који се третира декларацијом, може се препознати у највећем дијелу као простор који је Просторним планом Општине планиран за развој туризма и комплементарних активности,“ наводи Каписода.

Простор од општег интереса за Владу

Влада је препознала овај простор као простор од општег интереса за Црну Гору и у складу са законом и одлуком о одређивању локације за хотелски ризорт Милочер, започела је поступак ради избора најбољег планског рјешења.

Саставни дио ове одлуке је програмски задатак, којим су дате смјернице за конкурс, а које се изведене из планских докумената вишег реда. Наглашено је да хотелски ризорт треба да буде стандард пет звјездица, а дати капацитети могу бити редуцирани уколико је то неопходно, ради задовољења стандарда.

„Основни циљ конкурса је да се обезбиједи квалитетно архитектонско рјешење за јединствени простор и да је приоритет квалитетно рјешење функција објеката у складу са међународним стандардима оператера”, наводи се између осталог у образложењу одбијања предлога за доношење декларације.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here