Насловна Друштво Будва: Јахте истиснуле барке

Будва: Јахте истиснуле барке

0
ПОДИЈЕЛИ

Градска лука се по други пут овог лета нашла у блокади. Житељи Старог града, али и других делова црногорске туристичке престонице, у недељу од 18 до 20 часова блокирали су улаз у пристаниште чамцима, тражећи испуњење њихових захтева.

reg-jahte_620x0

Уз напомену да је први био упозоравајући, у неформалном удружењу грађана, које је организовало блокаду, кажу да други значи увод у сталне протесте до усвајања захтева мештана. Траже да се пристаниште у једном делу врати мештанима за њихова пловила, како је то било вековима. Захтевају и јавну расправу пред усвајање најављене Детаљне студије о локацији акваторијума луке и залеђа, како се не би о важном питању одлучивало у уском кругу и како се не би само испуњавале жеље садашњег, а вероватно и будућег закупца луке.

Затражено је да се уклоне везови за јахте уз пристаниште (од градског базена до објекта „Фишерменс паб“) односно врате комунални везови за барке и друга мања пловила која мештанима служе за риболов и кретање по мору. 

„Захтевамо ниже цене везова од оних које се сада крећу на годишњем нивоу и до 800 евра. У неким случајевима то је више него што, рецимо, вреди сама барка. Те цене треба да буду сличне онима у околним лукама“ кажу у Удружењу грађана. Мештани Будве су уз пристаниште поставили таблу, на којој пише „Градска лука Будва“.

Тиме су јасно ставили до знања да неће име Дуклеy марина, које је поставио закупац „Стратекс група“, која од прошле године газдује луком. Њој припадају и стамбено-туристичко насеље на Завали и пакет акција у ХГ „Будванска ривијера“. То значи да се ради о стратешком партнеру највиших власти у Црној Гори. 

„Име Будва помиње први пут Софокле у четвртом веку пре нове ере. То име, свиђало се некоме или не, мора да стоји у луци, јер у континуитету траје скоро два и по миленијума“ рекао је Слободан Бобо Митровић, председник МЗ Стари град. Будвани су са скупа, на којем су се чули повици негодовања (на једном чамцу је упаљена и бакља), поручили градским оцима да ће протести бити и убудуће организовани и да је главни циљ одбрана од коначне приватизације луке.

Општина ћути

Из МЗ Стари град су упутили писмо ЈП „Морско добро“, у којем траже отворену, јавну и квалитетну расправу о концесијама које се спремају за закупце, како би се чула реч оних који су највише заинтересовани за будућност најважнијег дела обале. На протесту је исказано чуђење што се у проблем не укључује Општина. Њено држање по страни се оцењује као предаја пред приватизацију луке која је, највероватније, договорена на неком другом месту.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here