Насловна Друштво Будва: Хаос све до половине маја

Будва: Хаос све до половине маја

1
ПОДИЈЕЛИ

Ни после осам дана, откако се део брда Кошљун сручио на јадранску магистралу код рта Завала на улазу у Будву, још није успостављен редован саобраћај на овој најфреквентнијој саобраћајници.

budvaodron

Екипе „Црнагорапута“ раде, истина даноноћно, велики одрон је уклоњен, али се и даље саобраћа наизменично једном траком, што проузрокује колоне с цетињског пута и булевара из Бечића, путева који се код Завале „уливају“ у туристичку престоницу земље. Ноћу, пак, семафори регулишу пролаз возила која улазе и излазе из Будве.

Наизменични саобраћај је на снази због чишћења брда изнад магистрале, како би се спречили евентуални нови одрони.

Инцидент на морској страни Кошљуна изазвале су обилне кише које су падале данима. Брдо је и раније клизило на пут, а терен поодавно означен као врло нестабилан. Али, никада нису предузете озбиљније мере да се ова саобраћајница која повезује, али само са две траке, булеваре у Будви и Бечићима – санира.

Одрони су били мањег обима, али последњи, у коме пуком срећом није било жртава озбиљна је опомена. Градоначелник Лазар Рађеновић најавио је скори почетак градње још две траке на овом делу пута који је дугачак око 600 метара. Тај посао биће изведен у сарадњи с Дирекцијом за саобраћај, а радови ће почети одмах по истеку тендера којим ће се утврдити програм посла.

Извесно је да су у питању сложени и дуготрајни радови, а то, највероватније, значи и нове застоје на главном чворишту преко којег се улази у Будву путевима који воде од Подгорице и Цетиња, односно с јужне стране од Улциња, Бара, Петровца, Светог Стефана и Бечића. И које је једини излаз из Будве према поменутим местима. У току су, наиме, припреме за летњу туристичку сезону, па је сасвим неизвесно шта се може урадити до маја.

Невоља у саобраћају ових дана зиме има и те како и другде дуж „ривијере бисерних плажа“. Раскопана је добрим делом Медитеранска улица, која с магистрале води ка Старом граду и хотелима „Могрен“ и „Авала“, ради постављања разних врста каблова, па је и овде кретање возила отежано.

Уз ову, али и друге попречне улице у Будви, Бечићима, Милочеру и Петровцу, стоје џиновски кранови, који су неретко опасност и за пешаке и за возила због огромних терета које „окрећу“ у ваздуху. И ништа мање тешки „миксери“ с бетоном, кога уливају у зидове нових зграда уз саме цесте, успоравају саобраћај тиме што сатима заузимају делове, иначе, уских путева уз море.

Због грађевинског хаоса, који влада дуж обале, жале се најчешће мештани, чије су куће тик уз градилишта, угоститељи, власници приватних апартмана и хотелијери. Али, инспекцијске службе нису у стању много да учине, јер су нови инвеститори добили дозволе да зидају. Тако ће бити све до половине маја, када престаје грађевинска, а почиње туристичка сезона.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Хорор!!! Да ми је знати ко Светозарево, пардон – Будву, назва метрополом туризма?? Само једна реч може да опише саобраћај у том граду: ужас!! Додуше, лети, ни Котор није далеко од тог описа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here