Насловна Насловна Буди свој – реци „Не“ и сачувај слободу

Буди свој – реци „Не“ и сачувај слободу

0
ПОДИЈЕЛИ

 karikatura-Policajac-vodi-za-Mozak

Пише: Јово Пејовић

Будите своји. Не дозволите никоме и ничему да од вас учини да се не осјећате потпуно своји. Јер ако не будете своји, схватићете једнога дана да нијесте испунили своју мисију на Земљи.Бићете најобичнији мали црв којег ће свако, кад му год падне на памет, моћи угазити и понизити. А да би били своји морате избјећи све замке које се пред вас испријече у виду препрека или, пак, увлачења у послове који ће вам узети личну слободу„, савјетовао је отац своје синове.

Један други господин изјави да од снаге ројева, подгузних мува које чувају лик и дјело али и д… наших властодршаца, малих и великих полтрона, највише зависи колико ћемо још дуго бити у фази умирања на рате.

Управо у овим ријечима садржана је свеколика црногорска драма која безмало траје четвртину вијека. Ако се свему овоме дода и чињеница да сви ми функционишемо на самообманама, онда је прича о нама и нашој збиљи потпуно заокружена. Мало је или нимало оних појединаца који су до те мјере своји да имају храбрости да саопште истину о нама.

Нарочито их је мало међу интелектуалном елитом која би требало да буде водећа снага у обрачуну са свим девијантним појавама у друштву. Нажалост, живот највећег броја јавних личности у Црној Гори које својим изјавама и поступцима могу промијенити свијет у коме живимо своди се на чување личних привилегија и ћутање пред очигледним.

Код нас одавно влада неписано правило да се не треба супротстављати властима да не бисмо изгубили и оно што имамо, као да смо сви буквално схватили ону стару изреку да шут са рогатим не може, и унапријед се предали.

Зато сам недавно био пријатно изненађен колумном одбојкашке репрезентативке Црне Горе Ксеније Ивановић која је поручила капитену кошаркашке репрезентације Црне Горе, Суаду Шековићу, поводом његове подршке уласку Црне Горе у НАТО, да људе треба усмјеравати ка спортским теренима не ка војним савезима.

Овај усамљен примјер једног врхунског спортисте који се осмјелио да јавно проговори на неку тему на начин који је супротан од оног који заговара актуелна власт је за свако поштовање, али и порука свим спортистима и не само њима да за добро Црне Горе треба што више оваквих смјелих порука које ће нас укупно као друштво учинити много слободнијим и бољим, али и више појединаца који ће у правом смислу те ријечи, бити своји.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here