Насловна Друштво Брука у Тивту: Табла православне светиње завршила на лагеру Комуналног предузећа

Брука у Тивту: Табла православне светиње завршила на лагеру Комуналног предузећа

7
ПОДИЈЕЛИ

 Tivat-Tabla-Prevlake-Komunalno-04

На основу захтјева приватног лица Дирекција за путеве наложила је Комуналном предузећу Тиват да уклони таблу туристичке сигнализације у насељу Жупа уз Јадранску магистралу, на којој су били истакнути подаци о манастиру Светог Архангела Михаила Превлака.

Табла туристичке сигнализације која је обавјештавала о манастиру на којем је Свети Сава установио сједиште Зетске епископије 1219. године сада се налази у радионичарском простору Комуналног предузећа у градском парку.

У Братсву православне омладине Црне Горе „Свети Архангел Михаило“, чије је сједиште на Михољској превлаци, кажу да је индикативно да саобраћајна и туристичка сигнализација недостаје искључиво кад је ријеч о православним цркавама и манастирима на територији тиватске општине.

Tivat - Tabla Prevlake Komunalno2

Ознака за цркву Светог Саве у центру града постављена је након дуже расправе, нема знака за Превлачку улицу испред цркве, није обиљежена црква Свете Петке у Кавчу,  а сад је скинита и ова табла. Једина ознака за манастир Михољска Превлака је сада на раскрсници код аеродрома, гдје је истакнуто „Манастир Светог Архангела Михаила“, али са ознаком за археолошко налазиште. Превлака је значајно археолошко налазиште, али је у првом реду манастир о чему се из сигнализације не би могло закључити“, каже предсједник Братства православне омладине Црне Горе, јереј Миајло Бацковић.

Бернарда Мошков, директорка тиватске Туристичке организације каже да је табла у Жупи скинута на захтјев Бошка Кордића, који је објаснио да је ријеч о његовом дворишту.

„Он нам је упутио захтјев за скидање табле, јер је, како је истакао, у питању његово земљиште, а нико га није питао да ли ту треба да се постави туристичка сигнализација. Пошто сам се консултовала са општинском Дирекцијом за имовину која је потврдила да је ријеч о приватном посједу захтјев сам прослиједила Министарству одрживог развоја и туризма које власник табле. На табли су иначе били исписани непримјерени натписи против Срба“, објаснила је Мошков.

Tivat - Tabla Prevlake Komunalno

Према ријечима директора тиватског Комуналног предузећа Рада Поповића, око скидања табле у Жупи имао је безброј позива надлежних из Министарства, ТО, општинског секретаријата за саобраћај, Дирекције за путеве.

„Добили смо неколико дописа око тога. Скинули смо таблу и депоновали је на нашем лагеру на основу писменог налога Дирекције за путеве“ рекао је Поповић.

Према ријечима Зорице Гверовића, секретарке Секретаријата за стамбено комуналне послове и саобраћај суштина проблема је у томе што путни појас уз Јадранску магистралу у Тивту није обиљежен па долази до тога да приватна лица на метар од пута доказују да је је земљиште њихово.

Приликом излагања катастра непокретности Дирекција за путеве није се појавила са папирима о експропријацији путног појаса. Они имају документацију о експропријацији земљишта који је у захвату магистралног пута и наравно путног појаса. Требало је да постави терет на путни појас. Рашчићавање имовинских питања око јавних површина је нешто што нас чека“, истиче Гверовићева.

Tivat - Znak Prevlaka

Министарство одрживог развоја и туризма туристичку сигнализацију у Тивту поставило је прије десетак година. Одборници опозиције су у више наврата упозоравали да нема ознаке за цркву Светог Саве што су надлежни објашњавали чињеницом „да она није историјски споменик, јер је млађег датума“, али су ипак таблу поставили на магистралном путу поред основне школе.

Да ли ће туристичка табла посвећена Светом Архангелу Михаилу бити враћена или не, није познато. Из Министарства одрживог развоја туризма није нам одговорено на питања везана за ову тему.

7 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Све ове табле треба поскидати, не само у Тивту него широм Црње и Горе, па тек када се буду исписале на писму већинског живља онда дозволити постављање истих. Ове су једино добре да цигани праве казане од њих.
  Паметном доста. Уздрављу.

 2. 0
  0

  Ispravno Sinisa i jedini nacin da se nesto normalno napravi,natpise Rimokatolicke crkve staviti kao i sada latinicom,medjutim doci ce to na red brzo,narod treba medjusobno da se uvazava a ne da se zvadja kao sto se sada radi .
  Za nadati se je da u Tivtu i bilo gdje drugo pocnu osnivanje stranke koje ce na lokalnom nivou uredjivati zivot naroda na ekonomskom pried svega pa zatim sve drugo kako slijedi.
  Prvo sto treba je Aerodrom Tivat vratiti u nadleznost opstine Tivat,a one sluzbe koje su u nadleznost republike : pasoska kontrola i carina ostavit njima u Podgorici,treba zavrsiti sa nacionalnim i partiskim zaposljavanjem,i pokusati vartiti gradjanima samopouzdanje i uvjerenje da ne sluze LOPOVIMA,bilo u lokalu ili na nivou drzave,jer LOPOV je lopov.
  Ucestale kradje provale u privatne kuce kradje na grobljima je sve u domenu vlasti ,a da li se na tome ista radi i da li se pocinioci gone ili bar da se ima osjeca da se vrsi istrage ,ne,kriza je pa neka se nezaposleni snalaze kako znaju i umiju.

 3. 0
  0

  U Tivtu su uredno obilježene sve rimokatoličke crkve pa i novoosnovana prostorija za molitvu muslimana. Obilježene su plaže,pješačke staze…. Pa je valjda red da se u gradu gdje većinski žive PRAVOSLAVCI obilježe naše svetinje!! Nisu nam krivi novopečeni hrvati,nego doskorašnji srbi u lokalnoj vladi,koji se trude da svoje pljunu i ponize,time ponižavajući sebe! Komleksaši,pridošlice,neki čak iz Bosne,Hercegovine i Srbije!!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here