Насловна Мозаик Број запослених у јавном сектору биће смањен за шест хиљада

Број запослених у јавном сектору биће смањен за шест хиљада

0
ПОДИЈЕЛИ

Veselin VuckovicБрој запослених у јавном сектору до 2017. биће смањен за шест хиљада, предвиђено је Планом реорганизације.

У јавним службама сада има скоро 60 хиљада запослених, који буџет годишње коштају преко 600 милиона ЕУР.

Генерални директор за државну управу Веселин Вучковић, казао је да би Планом укупна потрошња јавног сектора требало да буде смањена 64 милиона ЕУР.

„Смањење броја запослених са циљем остваривања овог стандарда би се извршило у двије фазе од по пет одсто, дакле десет одсто до 2017. године“, рекао је Вучковић на конференцији за новинаре, преносе штампани медији.

Највише отпуштених ће бити у полицији, здравству и просвјети.

План је да се коначно стопирају даља запошљавања за којима нема потребе, али и да око шест хиљада запослених напусти државну службу отказом, одласком у пензију или преласком у приватни сектор.

До краја наредне године министарства ће морати да одлуче колико запослених мора поћи кући.

„Ово значи да ће ресорна министарства сама одлучивати о смањењу броја запослених, организацији посла у складу са потребама процеса интеграција и евентуалним ангажманом и мобилношћу кадрова унутар управе, а који посједује специфично знање“, рекла је државни секретар у Министарству унутрашњих послова, Јадранка Војиновић.

Исто се односи и на општине, али и државна предузећа.

„Важна карактеристика предузећа која су у већинском власништву државе јесте да је код већине евидентан вишак запослених и да су просјечне зараде, а посебно зараде менанџмента значајно више од просјека зарада у држави“, казала је Снежана Мугоша из Министарства финансија.

Реформом ће се трошкови за плате, који сада износе петину бруто домаћег производа (БДП), или више од 600 милиона ЕУР довести на ниво земаља Европске уније.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here